‘De Walk of Wisdom was misschien wel de mooiste lange-afstandsroute tot nog toe’ (Ellie Smeekens en Maarten Smits)

We ontwikkelen de Walk of Wisdom als een pelgrimsritueel waarbij je meerdere dagen gaat lopen met telefoon en internet uit. Maar we zouden ‘het pad van je eigen wijsheid’ niet zijn als pelgrims het heel anders doen. Hieronder een mooi verslag van Ellie Smeekens en Maarten Smits, waarvan we moeten blozen!

Zondag 7 mei liepen we de laatste etappe van de Walk of Wisdom.We zijn gestart op 29 december 2015 en hebben in totaal 9 (hele of halve) dagen gelopen in verschillende jaargetijden en  met heel wisselend weer; stralende zon, mist, regen.

Meestal met zijn tweeën, enkele stukken ook liep één van onze dochters mee. Elke keer weer brachten de wandelingen ons opnieuw in verbinding met onszelf en met de omgeving waarin we liepen.

Rust en onthaasting na drukke dagen of in een drukke periode.

We vonden de wandeling verrassend mooi en afwisselend. Tot voorbij de Hatertse en Overasselse vennen kenden we het landschap ongeveer en wisten we dat het prachtig was. Daarna was het onbekend gebied voor ons en, dachten we, zou het ook wel minder mooi worden. Maar we waren zeer verrast door het mooie nieuwe landschap langs de Maas, de mooie stukken in het gebied tussen Maas en Waal, het ruige landschap langs de Waal.

Maar evengoed hebben we genoten van wat we onderweg tegenkwamen zoals de mooie  kapel en kruisweg op de heuvel bij Bergharen en van de kerststallententoonstelling die juist in de kerktoren van Afferden gehouden werd en waar we net voor sluitingstijd nog uitleg kregen van de dienstdoende vrijwilliger. Ook deze dingen maakten de wandeling bijzonder.

We hebben inmiddels diverse lange-afstandsroutes gelopen, maar de Walk of Wisdom was misschien wel de mooiste tot nog toe.

We wonen niet ver van Nijmegen vandaan, dus wie weet zullen we nog af en toe een etappe herhalen.

Ellie Smeekens en Maarten Smits

Pelgrimsnummer 404