De seizoenen van Gerry Dobbelaer

GDR_4winter.jpg

GDR_4winter.jpg

Gerry Dobbelaer was een van de eerste kunstenaars die wij vroegen om miniaturen te schilderen voor het Hedendaags getijden- en pelgrimsboek ‘Seizoenen van het Leven’. We kenden haar werk en waren ervan overtuigd dat zij met haar uiterst gedetailleerde manier van schilderen, het aanbrengen van transparante verfsluiers en het inzetten van lichtdonker contrasten prachtige miniaturen zou kunnen maken.

En ja hoor, Gerry schilderde de vier seizoenen zoals alleen zij dat kan: een lente vol verwachting, een vrolijke, ondernemende zomer, een strijdbare, weerbare herfst en een winter om bij te komen en nieuwe plannen te smeden. Op de foto ziet u de winter. De rust, de koele blauwe kleuren, de in zichzelf gekeerde vrouw, de ontbrekende snaren: alles is klaar om opnieuw te beginnen… De aandachtige kijker kan overigens links in het hoekje zien dat Dobbelaer zelf al stiekem begonnen is.

Samen geven de vier miniaturen een mooi beeld van de herhalingen in de natuur in het algemeen en een mensenleven in het bijzonder.

Gerry Dobbelaer is geboren in 1939 in Druten en woont en werkt in Nijmegen. Zij is opgeleid tot tekenlerares en volgde lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Tegenwoordig schildert zij nog uitsluitend met olieverf op paneel.

In de loop van de jaren ontwikkelde Gerry een heel eigen stijl. Haar intuïtie en aanleg brachten haar als vanzelf bij de sfeer van het werk van de Vlaamse Primitieven en Renaissanceschilders zoals Botticelli. De techniek was aanvankelijk olieverf op doek, maar steeds meer werkte zij uitsluitend op paneel. Paneel geeft de mogelijkheid het fijnschilderen tot grote perfectie te brengen. Bij een eerste tentoonstelling werd het werk treffend getypeerd als “poëtisch realisme”. Realistisch is het werk wel, maar niet zonder meer. De voorstelling moet kunnen ontroeren of iets oproepen.