de Pelgrimslauden: nieuw bezinningsmoment bij zonsopgang

Een bijzonder bezinningsmoment bij zonsopgang om je pelgrimstocht te beginnen: zaterdag 2 juni beginnen we om 05.15u – stipt! – een nieuw stukje cultuurhistorie in de Nijmeegse Stevenskerk: de Pelgrimslauden.

De Pelgrimslauden is een maandelijks bezinningsmoment rond Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden – en pelgrimsboek. Dit boek draait om de wijsheid van het leven en is een seculiere variant op de Middeleeuwse getijdenboeken van de Nijmeegse Gebroeders van Limburg.

In de Stevenskerk staat een bijzondere uitgave van het moderne getijdenboek met alle originele miniaturen (kleine kunstwerken). Iedere eerste zaterdag van de maand wordt voortaan bij zonsopgang een bladzijde uit het boek omgeslagen en voorgedragen. Een moment van reflectie wanneer de stad ontwaakt, in de stil verlaten, intieme grandeur van de Stevenskerk.

De Pelgrimslauden is een eigentijdse voortzetting van het oude kloosterritme om op vaste tijden een moment van inkeer in te ruimen (metten, lauden, vespers, etc.). Voor wie in Nijmegen de dag betekenisvol wil beginnen of voor pelgrims die gaan dauwtrappen op de eerste kilometers van hun tocht.

De toegang tot de Pelgrimslauden is gratis en aanmelden is niet noodzakelijk. Wees alleen op tijd: om 05.15u sluit de deur! Verzamelen bij Stevenskerkhof 62.

Meer informatie: https://walkofwisdom.org/evenement/pelgrimslauden/

Foto: Theo van Stiphout en Sytske Zwart, de uitgevers van het boek boven de unieke uitgave. Theo is tijdens de Pelgrimslauden de Stevenspedel en Sytske de voorlezer van dienst .