De natuur was er eerst

Als je iets zou mogen (terug)geven aan de natuur, wat zou dit dan zijn? Het eerste wat me te binnen schoot was: ruimte, de natuur was er eerst!

Dit besef groeide ten diepste in mij tijdens mijn verblijf in een caravan in de buurt van de route in Berg en Dal. Hier moest ik -na wat irritatie- accepteren dat ik daar samenleef met een kolonie muizen, die het om één of andere reden heerlijk vinden om hun behoefte te doen in de teil waarin ik afwas. Ook de muggen hadden hun aandeel. Vooral de vrouwtjes mug, die meent zich te moeten voortplanten met het rode goedje in mijn binnenste.

Ik besloot: zij leefden hier eerder. In dit bos leefden ze samen met de eekhoorns, specht, roodborst en de valk. Ik accepteerde mijn plek in het geheel waardoor ik de natuur met andere ogen ging zien of beter gezegd: voelen.

Dit voelen verdiept zich nu iedere dag steeds een beetje meer. Feitelijk krijg ik, schep ik, ruimte voor mijn eigen natuur. Of zoiets! Helemaal snap ik het nog niet, maar ik ben onderweg naar een soort oeroude wijsheid, dat voelt zo.

Hoe dan ook maak ik ook graag letterlijk ruimte voor de natuur: ik heb me aangemeld voor de World Clean up day op zaterdag 18 september op de Walk of Wisdom. Doe je mee?

Meer.