De eeuwige reis van Siemen Dijkstra

s_dijkstra_everlasting_journey2.jpg

s_dijkstra_everlasting_journey2.jpg

In februari 2013 besprak ik met Siemen mijn plan om een hedendaags getijden- en pelgrimsboek uit te geven. Ik werk al lange tijd met hem samen en vind dat zijn visie op mens en natuur en de wijze waarop hij die in zijn houtsneden weergeeft daarbij passen. Hij was onmiddellijk enthousiast en wilde graag meedoen. Ondanks grote drukte is het hem gelukt om vier schitterende miniaturen te maken voor het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven. Hij noemde ze Everlasting journey 1, 2, 3 en 4.

Ik krijg uiteraard niet altijd wat ik wil – het toeval speelt een rol – maar deze prenten voldoen helemaal aan mijn verwachtingen. Het vakmanschap spat ervan af. Zo’n detaillering en zorgvuldige opbouw in kleur met behulp van de houtsnedetechniek krijgt alleen Siemen voor elkaar. En ja, groot vakmanschap zie ik nu eenmaal graag. Maar er is meer. In de landschappen van Siemen zie je dat hij ze doorleefd en verwerkt heeft. Deze landschapsminiaturen staan voor emoties. Ze zijn als het ware reflecties van diep gevoelde natuurervaringen. Elke maand, elke dag, elk uur, zelfs elke seconde is anders. De prenten van Siemen laten dat zien. Wonderlijk toch?

Siemen Dijkstra (Den Helder 1968) volgde zijn opleiding aan Academie Minerva in Groningen. Hij maakt houtsneden, tekeningen en aquarellen. Het landschap is zijn inspiratiebron. Drijfveer achter zijn werk is het zichtbaar maken van de ziel van het landschap: de genius loki.

Hij maakt zijn houtsneden volgens de reductietechniek. Nadat hij een uitgebreide werktekening heeft aangebracht, snijdt hij per drukgang steeds meer van dezelfde houten plaat weg. Bij het drukken begint hij meestal met de lichtste kleur en eindigt met de donkerste. Siemen past vaak de irisdruk toe: kleurverloop van bijvoorbeeld donker naar licht. Met deze techniek weet hij soms een enorme ruimtelijkheid te suggereren. Bij het ininkten is hij zuinig. Dat levert een mooie, soms half transparante ‘huid’ op. De verschillende drukgangen, soms 15 of meer, zorgen voor een prachtig genuanceerd kleurengamma en een grote rijkdom aan detail.

Overzicht miniaturen Seizoenen van het Leven