De hele Aarde als werelderfgoed – kruiwagentocht op de Walk of Wisdom

Henry Mentink
Henry Mentink

Henry Mentink loopt vanaf 22 april met een kruiwagen vol aarde in 45 dagen naar Parijs. Zijn doel? Het UNESCO hoofdkantoor, waar hij de hele Aarde voordraagt als werelderfgoed. “Onvervangbaar, uniek en eigendom van iedereen, van groot belang om te behouden.”

Dit initiatief ondersteunen wij van harte!

Op vrijdag 15 april organiseren we daarom een proefloop van Henry’s kruiwagentocht op de Walk of Wisdom. Loop je mee? Je kunt Henry ook alleen uitzwaaien tijdens een speciale vertrekceremonie in de Valkhofkapel, de oudste nog openbare kapel van Nederland.

Deelname is gratis. Aanmelden is nodig via deze link. Neem een eetlepel aarde mee uit je tuin of stad om in de kruiwagen van Henry te doen. Henry is van het Veerhuis Voor de Aarde in Varik. De ceremonie wordt verzorgd door Manja Bente, mede ontwikkelaar van de Walk of Wisdom en singer songwriter, sjamaan, ‘gezonde gek’ Mark Schilders.

Kruiwagen-Henry Mentink

Een gebaar om de wereld te redden

Welk gebaar kan de wereld redden? Met die vraag zijn we de Walk of Wisdom ooit begonnen. De vraag kwam van professor Ronald L Grimes. Hij bedoelde de vraag als een ‘koan’ – een raadsel dat je niet met je denken kunt oplossen. De oplossing is anders kijken of anders doen.

Grimes wees op de enorme kracht van rituelen. Als mensen via rituelen kunnen ‘communiceren’ met de Goden en hele volken met elkaar verbinden, waarom ontwerpen we dan geen ritueel om mensen anders – en duurzamer – met de planeet te laten omgaan?

Uitgedaagd door de koan van Grimes ontwikkelden we de Walk of Wisdom: een pelgrimsroute rondom de hele wereld. Dat lijkt en is misschien een onmogelijke opgave, maar we begonnen in 2015 gewoon klein met het eerste stuk. Een route van 136 kilometer rondom Nijmegen. Die route is een succes en zijn we nu aan het internationaliseren.