Dankjewel aarde, dat je zoveel geduld met ons hebt! (brief van Manja aan onze aarde)

,

De Walk of Wisdom doet mee met Nijmegen Groene Hoofdstad van Europa 2018. Sinds een paar maanden kan iedereen in de Valkhofkapel in Nijmegen een intentie voor een groene leefstijl schrijven op een moestuinetiketje en die in een schaal met aarde ‘poten’. Mede-initiatiefnemer van de Walk of Wisdom Manja Bente schreef een liefdesbrief voor de aarde met haar intentie om haar plasticconsumptie terug te dringen.

Manja begeleidt van 5 t/m 9 augustus een vijfdaagse wandelweek op de Walk of Wisdom (meer).

Lieve aarde,

Als kind woonde ik in Zeeuws Vlaanderen in de polder en het buiten zijn was een onderdeel van mijn leven. Ik leefde mee met het ritme van de seizoenen. Het voorjaar werden de bonen, uien, suikerbieten en aardappelen geplant. In de zomer waren je velden vol met gewassen en in de herfst werd alles geoogst. De winter waren je akkers bruin en somber. Het was fijn om op deze manier bewust te zijn van de voedselketen en hoe mooi het is dat het eten door jou gegeven wordt.

Op die plek is het eerste bewuste contact met jou gelegd. Ik vond het heerlijk om in mijn eentje wat rond te fietsen en op pad te zijn in de polder. Genoot van de kippen, de duiven en de bijen die we hadden.

Toch maakte ik me als kind al bezorgd over het gif dat werd gespoten, terwijl ik er langs fietste en de walmen inademde. Vaak ging ik met mijn ouders en zus met de auto van Zeeuws- Vlaanderen over Antwerpen naar Nederland. We kwamen dan bij Antwerpen langs kilometers lange fabrieken en ik maakte me ernstig zorgen hoe we je bevuilden.

Ook de jacht op hazen en fazanten kon ik vanuit mijn huis zien. Ze liepen dan met twintig man op een rij. Er werd gefloten en dan zag je de hazen of fazanten wegschieten. Een eerlijke kans hadden deze beesten helaas niet met de drijfjacht.

Deze beelden zijn me altijd bij gebleven en hebben mijn gedachten over hoe ik met jou om wil gaan beïnvloed. Ik weet dat je zowel geeft als neemt, maar als ik hier om me heen kijk, nemen we de laatste jaren veel meer dan we aan je teruggeven.

Zelf houd ik ervan om lang onder de douche te staan. Elke dag reis ik naar Utrecht. Ik vind het leuk om kleding te kopen, vlieg een of twee keer per jaar om mijn dochter te bezoeken. Ja, ik compenseer in mijn gedachten direct: ik heb geen auto, eet geen vlees en koop biologisch. Ik scheid mijn afval en mijn kleding koop ik bijna altijd 2e hands. Toch vraag ik me af: wat kan ik doen om zorgvuldiger met je om te gaan?

Ik heb me voorgenomen om mijn plasticconsumptie terug te dringen. Ik ga met katoenen zakjes naar de markt en winkel, koop brood bij de bakker in een stoffen tas. Ik experimenteer met een veganistische leefstijl. Misschien kan ik hierdoor meer genieten van alle schoonheid die we gratis en voor niks van je krijgen.
Ik hoop dat we elkaar tot meer eerbied voor het leven kunnen inspireren. Dankjewel aarde, dat je zoveel geduld met ons hebt!

Manja

Foto’s: Jan Alers (op de route van de Walk of Wisdom)