Bos kappen voor windmolens?

Reichswald.jpg

Reichswald.jpg

Bos kappen voor windmolens?

Het zal wel. Dat was mijn eerste reactie op de protestplakkaten aan een landweggetje ergens in Groesbeek. Protest tegen windmolens. Natuurlijk. Not in my backyard.

Persoonlijk word ik blij van windmolens. Ik vind ze mooi. Iedere molen die ik aan de horizon zie, begroet ik als een vooruitgang, een mijlpaal op weg naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen.

Ik zag de plakkaten vaker en telkens liep ik er direct aan voorbij, op weg naar het bos áchter het landweggetje: een groot, mystiek bos waar je nog echt in kunt verdwalen. Totdat ik eens halt hield om de plakkaten te bestuderen. Ik schrok: een tekening van het bos met midden daarin grote machines op een leeg veld, weggekapt uit het bos.

Verbijsterend: zou het echt, was iemand van plan bos te kappen ten behoeve van windmolens? Dat leek me absurd: schone energiebronnen in plaats van … ja schone energiebronnen. Bomen zuiveren de lucht en bieden plaats aan de natuur en ruimte voor de mens op zoek naar rust. In de bossen kunnen we onze batterij opladen na een lange dag werken of een bombardement aan media indrukken.

Nu komen daar dus windmolens. Niet aan de rand van het bos, in een industriegebied, aan een kanaal of weg, nee midden in het bos zelf. Het gaat om het Reichswald in Duitsland dat verbonden is met de heuvels, velden en bossen van Gelderland en Limburg (Groesbeek, Sint-Jansberg). Je kunt hier dagen lopen in het besef dat je onderdeel bent van iets veel groters dan de menselijke samenleving alleen: de natuur die al miljoenen jaren voor ons bestond en waaruit we allemaal zijn voortgekomen.

Zelf ontwikkel ik in deze streek de Walk of Wisdom en mijn eerste reactie was: verzet! Aan de andere kant ben ik pelgrim genoeg om te willen onderzoeken vanuit het besef dat al onze zekerheden in het leven voortdurend op zijn kop worden gezet. Verandering is de enige constante in de geschiedenis en mijn tweede reactie was dan ook: laat ik proberen te begrijpen wat hier nu aan de hand is.

Om die reden heb ik een tegenstander én voorstander uitgenodigd met elkaar in debat te gaan. Hun debat wordt voorafgegaan door een mini-college over de stand van zaken in de overgang naar schone energie. Bij het debat hanteren we de spelregels van de Disputatio, de favoriete debatmethode van Thomas van Aquino gericht op wijsheid in plaats van gelijk.

De overgang naar schone energie lijkt me noodzakelijk. Ik begrijp dat Nederland het hier belabberd doet. De Duitsers zijn voortvarender, ze willen zelfs bos opofferen om hun doelstellingen voor schone energie te halen. Kunnen we wat van de oosterburen leren? Of begaan ze een vergissing?

Damiaan Messing
pionier pelgrimsroute Walk of Wisdom

Bomen of windmolens: debat over duurzame energie n.a.v. de casus Reichswald. Dinsdag 20 oktober Droomvilla Lux Nijmegen 19.30u (inloop vanaf 19.00u). Adres: Oranjesingel 42, vlakbij het Centraal Station van Nijmegen. Toegang vrij, waardebepaling achteraf. Reserveren noodzakelijk! In het debat gelden de spelregels van de Disputatio, de favoriete debatmethode van Thomas van Aquino gericht op wijsheid in plaats van gelijk.

Aanmelden kan via deze link

Foto: Felicitas Schlette.