Bestuursvoorzitter Vierdaagse Feesten loopt walk of wisdom

nr_0454.jpg

nr_0454.jpg

Met buitengewone trots maak ik bekend dat Walter Hamers, de bestuursvoorzitter van de Vierdaagse Feesten, zich heeft ingeschreven voor een ‘walk of wisdom.’ Hij heeft kenbaar gemaakt om te lopen op het thema vrijheid. 

Walter Hamers is de eerste bestuurder van een grote organisatie die zich publiekelijk inschrijft voor een walk of wisdom. Dat vind ik mooi, omdat ik hoop dat de Walk of Wisdom uitgroeit tot een plek waar niet alleen plaats is voor persoonlijke bezinning, maar ook voor maatschappelijke. We leven in het tijdperk van het individualisme, maar de mens is geen eiland en iedere samenleving heeft plekken nodig voor bezinning op gemeenschappelijke thema’s. Niet op de knellende manier van vroeger – je hoorde óf bij de ene óf bij de andere club – maar op een manier die ruimte laat. Het zoekende karakter van pelgrimeren past daar uitstekend bij. 

Walter Hamers kiest voor de vrijheid van het onderzoek, het lopen op een vraagstuk en daar lijfelijk mee aan de slag te gaan. Een beproefde methode die filosofen als Kant en Nietzsche graag toepasten om hun gedachten helder te krijgen. Dat kan hier uitstekend: de weidsheid van het rivierenlandschap, het wuiven van de bomen in de oude bossen, de heuvels en dalen, de velden vol gras. Wat een pelgrimstocht aan de methode van de filosofen toevoegt, is gezamenlijkheid. De symbolische verbondenheid met andere pelgrims: ieder een mens op weg. 

Ik wens de bestuursvoorzitter van de Vierdaagse Feesten een goede reis. En ik hoop dat hij andere leiders zal inspireren om ook te gaan lopen op een thema dat hen bezig houdt. Met als enige doel daar al lopend een stukje wijzer van te worden. Ik hoop tot slot dat meer mensen een ´walk of wisdom´ durven maken op een thema. Het lijkt me boeiend om aan het eind van een paar dagen lopen te horen of ze er iets – al is het maar een beetje – wijzer van geworden zijn. Wanneer dat stukje wijsheid vervolgens wordt gedeeld, is voor mij de route een succes.