Ardi Brouwer maakt Nijmegenprent én miniaturen

ardi_brouwer1.jpg

ardi_brouwer1.jpg

Voor het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven maakte Ardi Brouwer vier miniatuurlitho’s met als uitgangspunt een citaat uit Paarden stelen van Per Petterson: ‘de kleurrijke lucht houdt de wereld bijeen’.
 

Ieder jaar organiseert Intermedi-Art de Zomerexpositie met hedendaagse beeldende kunst in de Stevenskerk van Nijmegen. In 2015 staat het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven centraal in deze expositie. Maar net als voorgaande jaren blijft ook de Nijmegenprent een belangrijk onderdeel. De 22e prent wordt dit jaar gemaakt door Ardi Brouwer. 

Monumentale vormen in architectuur en landschap, geaccentueerd door een sterk lichtdonkercontrast, bepalen het beeld in haar litho’s en pastels. Daarom lag het wat mij betreft niet voor de hand om Ardi ook te vragen miniaturen te maken voor het getijden- en pelgrimsboek. Maar omdat haar beeldtaal iets krachtigs zou kunnen toevoegen, vroeg ik het haar toch. Tot mijn verbazing was ze meteen enthousiast. Ze wilde graag een poging wagen. Ze dacht aan de lucht als verbindend element: ‘alle wegen, alle paden, voeren ons onder dezelfde zon, maan, gehemelte door’. Dat zat dus wel goed! 

Onlangs reden we naar Schiphol en zagen onderweg het sterrenbeeld Orion aan de hemel staan. In een ander continent stapte ik de volgende dag de deur uit en wie was met ons meegereisd? Orion! Ik dacht meteen aan Ardi. 

Inmiddels heb ik haar cyclus van vier prentjes (litho’s) ontvangen: Van de ochtend, De middag door, Naar de avond en De nacht in. Duidelijke titels, als je de miniaturen naast elkaar legt loopt de lucht door. De verschillende landschappen zijn zo met elkaar verbonden. De verschillen in atmosfeer zijn typerend voor het moment van de dag. 

 

Ardi Brouwer  Haarlem 1960

Opleiding: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag