Als ze zich maar gedragen!

Het succes van onze route kent een keerzijde: camping de Morgenster – pal aan de route – meldt sinds anderhalf jaar groepen wandelaars die ongevraagd en zonder te betalen gebruik maken van het toilet en deze vies achterlaten.

Volgens de eigenaren gaat het om groepen van 3 tot 6 wandelaars, waarvan er meestal slechts één pelgrim is, herkenbaar aan routeboekje, veter of speld. Individuele pelgrims of tweetallen zijn juist wel netjes en ook aardig: met hen ontstaat regelmatig een goed gesprek.

We zijn natuurlijk niet verantwoordelijk voor wat wandelaars of pelgrims op onze route doen. Maar we kennen de eigenaren en voelen met ze mee. Asociaal gedrag – sommigen maken zelfs gebruik van de douche of rollen een hele toiletrol af – past niet bij de kernwaarden van onze route. Wij staan voor verbondenheid tussen mensen en het landschap en om dat waar te maken, zijn we naar de camping gegaan om samen naar een oplossing te zoeken.

We hebben een omleiding die het probleem zou verhelpen, maar de eigenaren zouden dat ergens door ook leuke contacten jammer vinden. Ons voorlopig alternatief: twee duidelijke borden om naar de ingang te geleiden en op de kosten te wijzen.

Hoge nood - landschapsbijdrage

Sympathiek: de opbrengst van het toiletbezoek gaat naar stichting Poezensnuitjes – een stichting die zwerfkatten opvangt en/of steriliseert. Dankzij geld dat we spaarden met onze stiltewandelingen hebben we alvast een royale donatie gedaan!

Meer over stichting Poezensnuitjes: meer.
Meer over camping de Morgenster in Bergharen: meer.
Illustratie: kent iemand de maker? We willen graag met haar of hem in contact komen.