Actie Thuismus!

,
Vrijwilligers Jon Wouda (Vogelwerkgroep Nijmegen e.o.) en Damiaan Messing (Walk of Wisdom)

In de snikhete late augustusdagen hebben we met de Vogelwerkgroep Nijmegen en omgeving 43 nestkasten voor huismussen rondgebracht bij contacten op onze 136 kilometer lange route: Actie Thuismus. De houtbetonnen kasten gaan wel honderd jaar mee en we hopen dat ze op plekken komen waar ze die tijd door kunnen maken. Dat er vele generaties mussen hun thuis mogen vinden!

Het geld voor de kasten spaarden we met kaarsengeld van pelgrims in de Nijmeegse Valkhofkapel in 2018. We verdubbelden het bedrag dankzij onze landschapsbijdrage (€1,- per startpakket). De Vogelwerkgroep Nijmegen e.o. legde nog eens fors bij.

Eerste adres: vormgever Anne Louman van onze routegids

Opmerkelijk: de tuinen van onze gastgezinnen en B&B’s pikte je er vaak zo uit: oases van groen boordevol bloemen. Van kleine voortuinen tot soort van landgoederen van een hectare met eigenaren die met gloed op de wangen hun ooievaarsnest (Sprokkeltuin) of uilenkast (Blauwe Pomp) lieten zien.

Het was leuk om mensen iets cadeau te doen en zo hartelijkheid aan de route toe te voegen. Tegelijk hielpen we ook de natuur vooruit en dat is een mooie combinatie. Huismussen hebben het moeilijk door het verdwijnen van nestgelegenheid als gevolg van betere dakisolatie. De nestkasten zijn hard nodig.

Bij Rudie van Haren (Holtsehoek Balgoy)

We ontvingen trouwens veel hartelijkheid terug: van heerlijk fris water tot perensap, koffie, pruimen, perziken en appelflappen. Speciale vermelding voor herberg ’t Zwaantje in Mook die maar liefst 3 nestkasten extra kocht en café de Diepen in Milsbeek (1 extra).

Ook wat doen voor huismussen? Lees hieronder 9 tips van de Vogelbescherming en koop zelf een kastje in hun winkel. Je hebt al een fraaie houten voor mussen voor €12,-. Koop voor €13,- voer bij en het wordt gratis thuisbezorgd: link.

Van de website van de Vogelbescherming:

“Nestkasten ophangen

De waarde van een huis hangt af van drie dingen: locatie, locatie, locatie. Dat geldt ook voor nestkasten. Een eenvoudige nestkast op een goede plek is populairder dan een fantastische nestkast op een ongeschikte plek. 

9 tips om uw nestkast goed op te hangen

  1. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
  2. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
  3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
  4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
  5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
  6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
  7. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
  8. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
  9. Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.

Meer: link Vogelbescherming