Aard-engelen en een (klein) gebaar om de wereld te redden – Marlieke Overmeer

,
Marlieke Overmeer

Kunstenaar Marlieke Overmeer doet mee met ons tweede pelgrimsgetijdenboek Op Weg naar Wijsheid. Ze heeft speciaal voor ons een serie ‘Aard-engelen ‘ geschilderd.

Ook ontwierp ze een (klein) gebaar om de wereld te redden. Wat dat gebaar is, onthullen we op de presentatie van het eerste hoofdstuk van ons boek op 3 september. Spoiler: we hebben je erbij nodig! (Foto door Manja Bente).

De weg van de kunstenaar

Marlieke Overmeer zoekt al jaren naar de achter-, binnen- en onderkant van de Dingen (van het Leven). Ze maakte diepe indruk op ons door haar expositie Stil is koe met schilderijen over koeien geëxposeerd in een pas gesloten slachthuis. Bijzonder was dat ook voormalig medewerkers betrokken werden. Zo ontstond een heel divers en boeiend perspectief.

Eerder had Marlieke ons al geraakt met haar een reizende expositie van een kring kleurrijke, ontmantelde thee-mutsen. De kring dook op als ‘mobiele stilteplek ‘ in de openbare ruimte. Ze maakte er een beeldboek van, waarin ook het Chinese wijsheidsboek de I Tjing een rol speelt: In tegen deel.

De bron nabij

De laatste jaren legt Marlieke zich toe op kunstretraites en workshops met mensen die ‘de bron nabij willen zijn.’ Onder haar warme en inspirerende begeleiding laat ze door mensen zelf iets nieuws ontstaan. Ze werkt meestal met een thema en werkt graag met collages. Een deelneemster die worstelde met de dood van haar vader liet ze bijvoorbeeld een mantel meenemen, waarna er in de workshop iets moois uit ontstond.

Klein gebaar om de wereld te redden

Op haar facebook-pagina verschijnen regelmatig ‘Aard-engelen. ‘ Uitdrukkingen van haar boodschap dat het hemelse ook in het aardse en kleine om ons heen aanwezig is. Bijvoorbeeld in de mensen die je op straat tegenkomt. Speciaal voor ons nieuwe getijdenboek Op Weg naar Wijsheid liet ze een serie Aard-engelen verschijnen.

Alsof dat nog niet genoeg is, ontwierp ze ook een klein gebaar om de wereld te redden. Haar creatieve adaptatie van de oorsprong van de Walk of Wisdom en een vervolg op eerder werk. Hoe het gebaar er precies uitziet, onthullen we op 3 september. Welkom!

Meer over Marlieke Overmeer

Meer over Marlieke op haar website.

Marlieke Overmeer