Jaarthema 2023: Kiemkracht

, ,
Kiemkracht

Al wat leven wil loopt uit en
brengt wat binnen was naar buiten.
En ook ik gehoorzaam aan de zon.
Zaaien wil ik en bezingen,
dienen het nu nog geringe
kiemen en daarvan de bron

Hein Stufkens

In 2023 gaan we verder met het tweede hoofdstuk van ons nieuwe getijdenboek: op weg naar wijsheid. Het thema wordt Kiemkracht: het wonder van groei. Het is meteen het jaarthema van de Walk of Wisdom in 2023.

Kiemkracht

Kiemkracht: het vermogen van zaad om onder ideale omstandigheden tot een volwaardig kiemplantje uit te groeien (bron: encyclo). Maar: wat zijn ideale omstandigheden? En wat geldt als volwaardig?

Volgens de ontwerpers van ons symbool Pelgrim heeft ieder mens een unieke kiemkracht. Door ons zelf te ontwikkelen, geven we vorm aan het grotere geheel waaruit we afkomstig zijn: “Ieder mens is een unieke zaailing van Moeder Aarde” (Huub en Adelheid Kortekaas).

In een vrij land als het onze koesteren we de ruimte om onze persoonlijke kiemkracht naar eigen inzicht vorm te geven. Vrijheid als ideale omstandigheden tot zelf- ontplooiing. Maar zouden we op een plek met minder vrijheid niet tot ons recht kunnen komen? Moeilijke tijden kunnen het beste in mensen naar boven halen en helemaal vrij – zonder verantwoordelijkheid, zonder binding – lijkt ook verre van ideaal. Aan teveel vrijheid kun je behoorlijk kapot gaan. Bandeloze vrijheid is voor geen land goed en de planeet kreunt onder de menselijke ontplooiing.

Kiemkracht: het komt van binnenuit en wordt door de omstandigheden gevormd. Hoeveel versies zijn er van ons zelf mogelijk? Welke omstandigheden kiezen we? Hoeveel keuze hebben we eigenlijk?

Kiemkracht dus. We vonden het een mooi thema en kijken uit naar een goed gesprek.

Zaterdag 15 april: inspiratiewandeling en ceremonie

Zaterdag 15 april organiseren Manja Bente, mede ontwikkelaar van de Walk of Wisdom, en Lidia van Engeland, pelgrimcoach, een inspiratiewandeling en ceremonie in het kader van de Dag van de Aarde (officieel een week later). Het thema van de dag is Kiemkracht van de aarde. De wandeling is zo’n 7 kilometer en gaat naar de prachtige villa Wylerberg op de Duivelsberg (Berg en Dal).

Lidia: “Het voorjaar is de tijd waar je de kracht van de kiemkracht goed kan zien, maar ook in jezelf kan voelen. Een mooi moment om hier ook echt bij stil te staan. We willen dit doen door te gaan wandelen en door een ceremonie uit te voeren in de natuur, om zo het contact met de natuur ook dieper te ervaren.”

Manja: “Met hoe meer mensen we samen komen hoe krachtiger de bijeenkomst zal zijn. Mijn droom is elk jaar deze bijeenkomst te organiseren en na een aantal jaar met zoveel mensen te zijn dat we om de Bisonbaai in de Ooijpolder kunnen staan. Hoe mooi zou dat zijn om op deze manier de aarde te eren!”

Programma
– 09.30u Start bij Valkhofkapel Nijmegen
Wandeling naar villa Wylerberg Beek, gedeeltelijk in stilte
– 11.30u/12.00u Muziek, koffie en thee in villa Wylerberg
Ceremonie om de aarde te eren, begeleid door Marjon Gescher
– 13.00u Lunch. Let op:  Het is ‘potluck’: iedereen neemt wat mee om te delen met elkaar. Liefst biologisch en vegetarisch of vegan, zodat we met het voedsel ook de aarde respecteren.

PS: denk aan je OV-kaart, want we gaan vanuit de Wylerberg terug met de bus!

Deelname is €15,-. Een deel van de inleg gaat naar de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
Kijk hier om je aan te melden voor de dag of voor meer informatie: link.

Meer over de locatie

Foto boven: Villa Wylerberg – landschapsmuseum, door Rhea. Het museum is onderdeel van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Tip: het museum en de villa liggen aan onze route in Beek en zijn op wo en zo gratis te bezichtigen: meer.

kiemkracht
Vereniging Nederlands Cultuurlandschap