Het verhaal van de vertrekceremonie (16): ‘Biomimicry ‘

Biomimicry
Stevenspedel bij onze pelgrimslauden

Iedere eerste zaterdag van de maand organiseren we een vertrekceremonie bij zonsopgang: de pelgrimslauden.

We maken dan een stille rondgang door de verlaten Nijmeegse Stevenskerk, ons begin- en eindpunt.

Bij het aan de muur gespijkerde beeld van ons symbool Pelgrim leest een voorlezer een verhaal uit ons eerste pelgrimsgetijdenboek: Seizoenen van het Leven.

De ceremonie duurt ongeveer 15 minuten en staat los van een religie. Vrij entree: agenda

In juni las Damiaan Messing het verhaal van Bas Sanders: ‘Biomimicry’.

Biomimicry

4,6 miljard jaar. Zo oud is onze aarde. Het eerste leven, een eencellig organisme, verscheen 3,8 miljard jaar geleden. In de daaropvolgende eeuwen zijn er miljoenen en miljoenen soorten ontstaan die zich telkens aan veranderende en de meest extreme omstandigheden hebben moeten aanpassen om te overleven. Om dat te kunnen hebben organismen de meest fantastische oplossingen ontwikkeld. Kijk maar eens hoe een cactus in staat is om te overleven in enorme droogte, hoe bladeren zonne-energie oogsten en hoe de Namibische woestijnkever water uit de lucht vangt. Je zou kunnen zeggen dat de natuur de beste ingenieurs, designers en chemici heeft voortgebracht die geweldige inventieve en bewezen oplossingen tot stand hebben weten te brengen.

De natuur als voorbeeld voor inspiratie en ontwikkeling van duurzame innovaties. Daar gaat het om bij Biomimicry (van het Griekse woord ‘bios’, dat leven betekent, en ‘mimesis’, wat staat voor imiteren). Hoe kunnen we heel bewust overlevingsstrategieën en de wetenschap achter al die slimmigheden verwerken in onze eigen ontwerpen voor producten, gebouwen of steden. Door de toepassing van de technologie van de biologie kunnen we straks misschien vezels maken zoals een spin zijde maakt of gebouwen neerzetten die zo ingenieus zijn als een termietenheuvel.

Wij mensen hebben bijna elk plekje van de aarde veroverd en zijn in staat om in allerlei omstandigheden te overleven. Maar als meer en meer mensen een Westerse levensstijl aannemen, wat meer gebruik van land, water en grondstoffen vraagt, dan blijft er minder ruimte over voor biodiversiteit. Juist natuurlijke organismen hebben geleerd om efficiënt gebruik te maken van materialen en energie. Dus kijk eens om je heen en misschien kan een lokale bioloog of ecoloog je de mooiste verhalen vertellen over planten en dieren in je eigen omgeving. En misschien heeft een organisme bij jou in de buurt al iets uitgevonden wat de wereld kan redden…

Bas Sanders
Ondernemer in duurzame innovatie en medeoprichter van Biomimicry NL

Meer over Biomimicry: link.

Ada Dispa Lente
Een van de miniaturen in Seizoenen van het Leven: Lente door Ada Dispa