Vanaf de eerste ontwikkeling van de Walk of Wisdom was het duidelijk dat we niet alleen wilden nemen van de natuur, maar ook willen geven. Want het zorgen voor de aarde geven we graag onze aandacht. Het past voor ons gevoel bij het als pelgrim onderweg zijn door het landschap.

Toen ik in 2012 met Damiaan naar Santiago de Compostella liep, schrokken we dan ook van het afval onderweg. Vaak gewoon achtergelaten door pelgrims. We namen ons voor om elke dag tenminste drie stukken afval op te ruimen. We inspireerden anderen en anderen inspireerden ons.

Bij de voorbereiding op onze opening in 2015 besloten we dit gebaar van zorg voor de natuur op te nemen in de Walk of Wisdom traditie. Zo werd het zwerfafval zakje onderdeel van ons startpakket. Het voelt voor ons als een belangrijke toevoeging. Zo kan elke pelgrim meewerken aan het mooier maken van de wereld waar ie doorheen loopt.

Al gauw groeide nog een idee.

Landschapsbijdrage

filosofenbankje
Filosofenbankje (ontwerp: Tejo Zwanenburg), gespaard dankzij de donaties voor onze stiltewandelingen

Van elke donatie voor ons startpakket leggen we tenminste €1,- opzij om terug te geven aan natuur- en landschapsprojecten aan de route.

Hiermee steunen we onder meer begin- en eindpunt de Stevenskerk. Een paar maanden terug betaalden we €150 aan Staatbosbeer voor broedvlotjes van de Zwarte Stern in Millingen. Naast de donatie adopteerden we een boom aan onze route – bij de Bisonbaai – waar we ook een gedicht van Dineke de Velde Harsenhorst plaatsten (meer).  

Hoe meer pelgrims …

Dit jaar belooft een goed pelgrimsjaar te worden met al meer dan 2000 inschrijvingen halverwege. We kunnen dit jaar dus een mooi bedrag teruggeven aan de natuur.

Leuk dus om iets te verzinnen waar we het geld aan kunnen besteden!

Het leek me een super idee om een bijenvolk te financieren. Bijen staan volop in de belangstelling omdat ze belangrijk zijn voor de natuur en onze voedselvoorziening. Het idee was om niet zelf voor de bijen te zorgen – we zouden niet weten hoe – maar dat we een imker aan de route een volk én een kast zouden schenken.

Even gegoogeld hoeveel dat kost: gelukkig, dat konden we betalen.

Er kwamen echter al snel bezwaren. In de Correspondent lazen we dat door alle aandacht voor de bijen er nu teveel honingbijen zijn en dat dit ten koste gaat van de wilde bijen. Volgens het artikel (lees) kunnen we de bijen dan ook beter helpen door meer bloemrijke (=voedselrijke) weides te realiseren, ofwel in de natuur ofwel bij boeren. We gaan nu kijken hoe we dat in de omgeving van de Walk of Wisdom kunnen doen.

Heb je concrete suggesties voor ons om iets te doen aan bloemrijke weides aan de Walk of Wisdom of andere ideeën voor het landschap: laat het ons dan weten! We zoeken iets dat we op één of andere manier kunnen verbinden aan de route.

We zijn benieuwd of er leuke ideeën onder pelgrims leven. Mail naar [email protected]

PS: op zaterdag 18 september nemen we als Walk of Wisdom deel aan de WorldCleanUpDay. Inschrijven kan via deze link.