Lockdown
Lockdown
bijgewerkt: 26 mei

Ook wij volgen de regels op die de overheid heeft bepaald. Vanaf 1 juni is er gelukkig iets meer bewegingsvrijheid.

Zo zijn we heel blij dat we dan weer vertrekceremonies kunnen houden. Een prachtig ritueel en een mooie overstap om je eigen wereld achter je te laten. Er zit wel een beperking aan het aantal deelnemers. In de Stevenskerk hebben we plaats voor 15 deelnemers en in de Valkhofkapel is er plaats voor 10 deelnemers, aanmelden is noodzakelijk (zie agenda).

We merken verder dat mensen het pelgrimeren en wandelen hebben ontdekt. Het loopt op het moment storm bij de inschrijvingen. De meeste van onze paden zijn gelukkig zeer rustig (veel pelgrims komen niemand tegen) en dus uitstekend ingericht op de anderhalve meter samenleving. Wat is er mooier dan je wandelschoenen aantrekken en in eigen land rond te stappen. De vliegtuigen aan de grond laten staan en samen zorgen voor de schone lucht in een tijd die aanzet tot bezinning…

Voor wie gaat pelgrimeren wat overwegingen:

  • Maak terughoudend gebruik van het OV.
  • Hotels en B&B’s mogen al open zijn. Vaak heeft men aparte wasgelegenheid voor gasten. Elk volgt een eigen beleid. Dat geldt ook voor gastgezinnen. Stem vantevoren dus goed af. Neem eventueel eigen beddengoed mee en ontsmettingsdoekjes voor extra zekerheid.
  • In Duitsland zijn de regels nog wel strenger t.a.v. overnachten. Je kunt wel zonder problemen de grens over en door het bos lopen (Reichswald), er komt haast niemand.
  • De horeca zijn pas open vanaf 1 juni. Onze halteplaatsen ook, al hebben er steeds meer een ‘to go’ (Oortjeshekken, de Diepen, ’t Zwaantje, sint Walrick, hotel Hoogeerd). Tip: neem een thermoskan/mok mee met oplosbouillon, koffie en thee. Vraag je slaapadres om vers heet water. Sommige slaapadressen bieden ook een avondmaal (vraag hiernaar bij het reserveren).
  • Je kunt een vogelringetje ophalen waar buiten een kastje hangt: Oortjeshekken (Berg en Dal), de Diepen (Gennep), Jachtslot Mookerheide (Mook, aan het hek bij achteringang), Loonse Schuur (Oss), Tabaksplant (Druten), Dijkmagazijn Beuningen (Beuningen). Voor Kranenburg komt binnenkort een huisje bij de VVV. Voor Grave wordt een huisje opgehangen bij het Kapucijnenklooster in Velp, onder het informatie bord. Voor Wijchen is een nieuw huisje bij café de Leurse Hof in Leur, rechts aan de schutting bij de ingang van het restaurant.
  • Begin- en eindpunt de Stevenskerk is dicht t/m 1 juli maar je kunt je laatste en gemiste ringetjes halen bij Van Nature in Nijmegen: Burchtststraat 126, op vijf minuten van de kerk. Ze plaatsen ook een stempel op je ‘certificaat van eigen wijsheid’.
  • Mail [email protected] om met je vertrek- en aankomstdatum bij te worden geschreven in ons ‘grote boek’, het deelnemersoverzicht. Dit kan pas weer in de Stevenskerk na 1 juli.
  • Let op: je kunt nu dus ook géén startpakket halen in de Stevenskerk of bij de pelgrimswinkel in Mechelen. Toch inschrijven? Dat kan alleen online: link.
  • Het is bijna overal rustig op onze route, behalve in het weekend op: de Elyzeese Velden en Duivelsberg (Berg en Dal), Jansberg en Mookerheide (Mook), Hatertse Vennen (Heumen). Zie routegids.
Ooijpolder Persingen, Walk of Wisdom
Ooijpolder Persingen

Foto’s: Walk of Wisdom door Paul Spierings