Er zijn weer een paar echte pelgrimsadressen bij gekomen op onze overnachtingslijst. Voor mijn gevoel zijn dat adressen die voor pelgrims een speciaal en betaalbaar tarief hanteren vanuit verbondenheid met de route en de idealen van de pelgrimage.

Dat kan een hartelijk gastgezin zijn met eenvoudige voorzieningen of – zoals recent – een voormalig meisjesinternaat/klooster met de nog oorspronkelijke maisonnettes (kaart 4, Ubbergen) en een yurt midden in het bos (kaart 15, Malden).

Van de bestaande adressen krijgen we veel enthousiaste reacties over het bakhuisje van Ronald en Machteld (kaart 18, Hatertse Vennen, de topfavoriet), het 18e eeuwse pelgrimsklooster in Velp (kaart 21, bij Grave), B&B de Hoaf (kaart 7, Groesbeek) Landschapscamping de Zoete Aagt (kaart 11 en 12), het gastgezin van Ryon (kaart 14, Mook), het gastgezin van timmerman Tejo (kaart 1 en 34, Nijmegen) en de pipowagen in Gassel bij Grave (kaart 20 en 21).

Hiermee doen we natuurlijk totaal tekort aan de andere adressen! Kijk voor alle B&Bs, camping, trekkershutten hier: link. De gastgezinnen staan op een aparte lijst die pelgrims krijgen gemaild als ze zich inschrijven via de website. Mail [email protected] o.v.v. je pelgrimsnummer als je die niet hebt.

Hier een mooi filmpje van B&B de Woeste Hoogte in Malden die sinds kort een yurt/trekkershut middenin het bos heeft. Pelgrims die zich hebben ingeschreven, kunnen in de yurt slapen voor €22,-, ontbijt is €4,- en biologisch/vegan als je dit wil.

Foto helemaal boven: de maisonnettes van het voormalig meisjesinternaat in Ubbergen (“de Elegast”). Deze heeft ook een biologisch ontbijt. Wat je zegt goed bezig.