De ambassadeur van Balgoy

In de ogen van Rudie van Haren van B&B de Holtsehoek is het een kapitale vergissing dat onze route niet door zijn dorpje Balgoy loopt. Balgoy ligt in de staart van onze route (voor wie in de omtrek ervan een vogel herkent), tussen Nederasselt en Niftrik. Rudie roemt de historische charme en rust van zijn dorp en suggereert een ‘Walk of Wisdom +’ die door het dorpje gaat. Hij doet het regelmatig, maar net niet irritant: een vrolijke regel onder een facebookpost, een prikkelend mailtje – soms.

Iemand die zo vriendelijk en vasthoudend kan kietelen, maakt nieuwsgierig en op een bewolkte middag in maart wandelde ik naar hem toe.

Ik verliet de Walk of Wisdom vanaf Nederasselt en begreep meteen waarom we de route niet verleggen: Balgoy ligt op 3 kilometer en zou een vreemde knik meegeven. Maar die 3 kilometer weerspiegelde ook het gelijk van Rudie: ik voelde rust in mijn schoenen zakken en passeerde de ene monumentale boerderij na de andere. Niet te opgepoetst, met veel groen op de erven en daaromheen een weids landschap. Hoogstambomen. Een verkuimelend oud muurtje met klimop er sierlijk overheen gedrapeerd. Overal sporen van geschiedenis èn de zorg ervoor.

Een oude vrouw stapte uit een auto op de oprit van een huisje. Ze stond even stil en riep me toen van verre aan: “kijk, een wandelaar!” We wisselden gemoedelijk wat woorden, kijkend van de lucht naar elkaar en weer naar de lucht. Ze vond Nijmegen móói, maar als ze hier thuis kwam Balgoy toch zeker ook. ‘Wie zijn hart open kan stellen, vindt overal schoonheid’, zei een van ons en we vonden er behagen in.

De B&B van Rudie bleek een bonte en groene oase. Rudie: “toen ik dit in 2009 kocht, was het een maisveld. Ik kon er ieder jaar wat geld van beuren, maar kon er ook iets anders mee doen. ” En anders is het geworden: de oude boerderij werd een B&B met onder andere een bedstee met een luikje:“waar de boer vroeger de stal door kon kijken hoe het met de koeien stond.”

Met hulp van het Nederlands Cultuurlandschap legde Rudie een tuin aan met knotwilgen, fruitbomen en heggen. Er loopt een pad doorheen met wijsheidspreuken (“zorgen moet je doen, niet maken”) en overal staan of hangen uiltjes als verbindend element. Recent bouwde hij een karakteristiek hooihuisje met overnachtingsmogelijkheid. Van oude stenen in de grond maakte hij een wensput. Eind maart opent hij op het terrein een theehuis.

Geamuseerd hoor ik zijn plannen aan voor een camping, voor een werkschuur, hij neemt me mee naar een grote vijver, laat de geocaching zien. Rudie is overdag freelance varkensboer en ook nog raadslid voor een lokale middenpartij in Wijchen – de B&B doet hij erbij. “Mensen vragen wel eens hoe ik zoveel dingen tegelijk doe. Maar als ik thuis kom van het werk, ga ik hier in de tuin werken en zo maak ik mijn hoofd leeg. “ Een vruchtbare manier om te ontspannen. Zijn vrouw Yvon verzorgt de gasten.

Natuurlijk komt bij de koffie met stroopwafel een verrassende suggestie: een Walk of Wisdom plus-variant? Met extra vogelringetje voor Balgoy? “Dat vinden mensen leuk!” Hij knipoogt. Hij en zijn vrouw halen pelgrims tegenwoordig met de auto op en zetten ze ook weer af. Als de route niet naar Balgoy komt, komt Balgoy wel naar de route.

“Wie weet,” zegt hij bij het afscheid nemen, “lukt het mij om de Anima Mundi tempel van Huub en Adelheid Kortekaas naar hier op de dijk te halen.” Als we dan de route niet verleggen, moeten we wel heel dom zijn. “Al wie wijs is, begon ooit als uilskuiken,” lees ik op het laatste bordje dat ik op het terrein tegenkom. Alsof ie het er voor mij heeft neergezet.

Over de B&B de Holtsehoek in Balgoy: “Gezelligheid, buitenleven en de sfeer van weleer”
link

Rudie van Haren (links)

https://www.huubenadelheid-kortekaas.nl/nl/projecten/anima-mundi/