Henk-Jan de Vos is een van de vrijwilligers die ons helpt bij het klaarmaken van de startpakketten voor pelgrims. Henk-Jan rijgt de inschrijfringetjes aan de pelgrimveters en knoopt deze dan met veel aandacht vast.

Waarom doe je dit vrijwilligerswerk?
Als energie-adviseur ben ik mijn netwerk aan het opbouwen in de duurzame woningsector. Ik besloot na 17 jaar IT mijn passie achterna te gaan. Dat kost tijd en het is heerlijk om dan af en toe mijn gedachten te verzetten. Mijn vrouw Lidia was al betrokken bij de Walk of Wisdom, ik vind het een sympathiek project en toen dacht ik: hé, ik wil ook iets doen. Eerst dacht ik aan markeren, maar toen kwam dit klusje van de veters. Het is leuk werk waar je van alles bij kunt doen, al kun je het natuurlijk ook mindful doen, dat is een keuze [glimlacht].

Wat voor werk zoek je?
Ik vind de combinatie van techniek en duurzaamheid uitdagend. Denk aan energieberekeningen van woningen op basis waarvan je energie-adviezen geeft aan particulieren namens woningbouwverenigingen of verenigingen van eigenaren. Dat doe ik al als vrijwilliger bij Duurzaam Hengstdal, de eerste buurt in Nijmegen die van het gas af moet. Als energiecoach maak ik bijvoorbeeld een infrarood foto van gevels of binnenmuren om te zien waar de warmte lekt.

Momenteel loop ik stage bij een bedrijf en we kijken of ik opdrachten kan overnemen. Er komt namelijk veel werk aan. De energielabels A-E worden vervangen door de energie-index en Beng: bijna energieneutraal gebouw. Dat is geen standaard label meer, maar een hard inzicht in de energievraag van een woning en de hoeveelheid warmte die een huis verliest. Woningbouwverenigingen en eigenaren hebben er belang bij hun woningen duurzamer te maken.

Waarom vind je dat zinvol werk?
Het gaat mij om bewustwording bij mensen dat ze zuiniger omgaan met energie. Met kleine, simpele ingrepen valt wat te winnen. Maar je moet het wél doen. Bijvoorbeeld het bevestigen van folie achter de radiatoren of de gordijnen ’s avonds dicht doen, tochtstrips plaatsen en waterbesparing in je douchekop. Ook kun je eerst een trui aantrekken voordat je de verwarming verder opschroeft. Ik heb er vertrouwen in dat hiermee snel winst valt te behalen.

Dus je bent optimistisch over de aanpak van het klimaatprobleem?
Uh, nee. In Parijs is afgesproken de temperatuur niet meer te laten stijgen dan 2 graden. Anders smelt de permafrost en komt veel methaan vrij, dat is veel erger dan CO2 voor het klimaat. We hebben een Walk of Wisdom-wandelgroep met een weervrouw en volgens haar bereiken we die 2 graden echter over een paar jaar al! Het is nu al 1,4 graden Celsius warmer dan gemiddeld op jaarbasis…

Ik ben dus juist pessimistisch, maar ik houd hoop. Zonder hoop kruip ik op de bank met een deken over mijn hoofd – is dat nou een zinvol leven? We hebben twee kleinkinderen en ik wil bijdragen aan een verandering ten goede. Overheid en burger kunnen meer doen en ik wil helpen om dat potentieel te realiseren. Zo is een groot onderdeel van het probleem het bezitterige van ons allemaal. We kopen zo veel. Tegenwoordig vraag ik mij daarom bij iedere aankoop af: voegt het echt wat toe aan wat we al hebben? Eigenlijk hebben we alles al. Ook zoeken we een stukje land om zelf voedsel te verbouwen, water te zuiveren en te hergebruiken. Stel dat het lukt om een energiezuinig huis te bouwen, wie weet kunnen we anderen inspireren….

Wat is wijsheid voor jou?
Wijsheid is voor mij mensen zonder vooroordelen benaderen. Ik heb zelf ook vooroordelen, zoals de meesten waarschijnlijk. Voorbeeld: een tijd geleden betaalde de voorzitter van onze sportclub twee Syrische jongens voor klussen rondom het clubhuis. Door ze goedkoop onze spullen te laten versjouwen vonden ik en anderen dat we misbruik maakten van hun vluchtelingenstatus. Maar de voorzitter van de club hield vol. Toen ik de jongens sprak, bleken ze daar heel blij mee. Ze zochten een invulling van hun tijd en waren blij met de bijverdienste. De voorzitter had dit dus goed gezien.

Die voorzitter keek zonder vooroordelen naar de jongens, daar zit iets van goedheid in, respect voor de ander en de situatie. Wijsheid is voor mij dan ook het vermogen om met een open hart naar de wereld en de mensen te kijken. Zo kun je zien hoe je een beetje kunt bijdragen aan een betere wereld en een meer harmonieuze samenleving.