Verhalenmiddag voor pelgrims 27 oktober:

Lucy HollFreelance tekstschrijver/eindredacteur Lucy Holl geeft op zaterdag 27 oktober een korte schrijfworkshop op onze verhalenmiddag voor pelgrims die de Walk of Wisdom hebben uitgelopen. Een interview door Damiaan Messing.

Waarom doe je mee?  

“Ik draag de Walk of Wisdom een warm hart toe en vind het mooi om verhalen uit de route te halen van mensen die gelopen hebben. Er gebeurt vaak van alles op zo’n tocht en ik vind het goed dat er na een tijd gelegenheid is om daar bij stil te staan: “Wat heb ik allemaal meegemaakt?” Mensen hebben veel verhalen en op die dag kun je ze mondeling delen en kijken wat er op papier tevoorschijn komt. 

Ik krijg bij dit soort workshops in het begin wel de vraag: “Wat moet ik nu schrijven? Ik ben geen schrijver!” Maar aan de hand van speelse oefeningen gebeurt het vanzelf. Zo waren de deelnemers op de eerste verhalenmiddag verrast over wat ze zelf op schreven. Opeens gaven ze woorden aan een mooie ervaring. Omdat je voorleest wat je schrijft, deel je die ervaring ook en dat is fijn om te doen. Het geeft extra betekenis.”

Kun je wat meer vertellen over de opzet van de workshop?

“De workshop is een ontspannen manier om herinneringen terug te halen: wat was er mooi aan je tocht? Wat was er moeilijk? Je gaat even terug naar wat je tijdens de Walk of Wisdom hebt gedaan en ervaren. Wat was je verlangen om op pad te gaan? Wat ben je tegengekomen?

In mijn werk ben ik sterk journalistiek bezig met interviews over zware onderwerpen in onder meer de zorg, het onderwijs of het bedrijfsleven. Dit is juist creatief schrijven. Geen interviews. Je begint bij jezelf. Dan blijkt dat er woorden uit je komen die je niet had voorspeld toen je met schrijven begon. We bouwen het zo op dat ze naar boven komen. [Lachend:] Het klinkt als een soort toveren eigenlijk!”

Je zit nu twee jaar in de redactie van de Walk of Wisdom. Welke verhalen komen bij jou boven drijven?

“Het mooiste verhaal dat ik tegen kwam, was er een zonder veel woorden. Iemand die was gaan lopen zonder camera en telefoon. Gewoon lopen, niet denken “Ik moet foto’s maken, want ik moet laten zien wat ik aan het doen ben.” Nee, helemaal op de route zijn, open en kijken wat er dan gebeurt. 

Een ander mooi verhaal dat me is bij gebleven is van Dineke de Velde Harsenhorst. Die schreef dat ze in haar leven in Nijmegen wel 100 keer naar restaurant Oortjeshekken was gewandeld in de Ooijpolder, aan het begin van de route. Toen ze diezelfde weg als pelgrim liep, was alles voor haar anders. Dat vond ik mooi: dat ze als pelgrim bewuster bij de dingen stil stond en haar eigen streek met andere ogen ging zien. 

Dat is misschien de rol van een pelgrim ’ten voeten uit’, dat je op een andere manier door het leven gaat. Anders dan door de dag heen jagen, boodschappen doen, naar dit of dat op weg zijn. Een pelgrim heeft in mijn beleving meer het gevoel dat ie mag zijn waar die is en dat is het gevoel dat ik bij de workshop naar boven zou willen halen.”

 

De schrijfworkshop van Lucy is op zaterdagmiddag 27 oktober in het voormalige kapucijnenklooster van Avant Spirit in Velp bij Grave, een prachtig 18e eeuws klooster en pelgrimsherberg pal op de route. De middag is speciaal voor pelgrims die de route hebben uitgelopen en kost €15,-. Vrijwilligers van de Walk of Wisdom mogen gratis meedoen net als ‘engelen’ (mensen die ons met €50,- of meer sponsoren dit jaar).

Meer over de workshop en de verhalen- en inspiratiemiddag: link.
Meer over Lucy: link

Kapucijnenklooster Velp door Thomas Hontelez