Eerste pelgrim heeft zich ingeschreven

pelgrims-.jpg

pelgrims-.jpg

Jan Veltman uit Baarn is de allereerste pelgrim ooit die zich heeft in geschreven om een ‘walk of wisdom’ te maken. 

Jan krijgt op de opening van 21 juni aanstaande als een van de eersten ons icoon Pelgrim opgespeld door de Nijmeegse burgemeester Bruls en de hele Stevenskerk zal hem uitzwaaien. Dat betekent dat er voor die dag nog 74 startbewijzen over zijn. Jan is ook de eerste die een exemplaar van ons pelgrimsgetijdenboek Seizoenen van het Leven bestelde.

Foto: Jan (rechts) op een eerdere pelgrimage Wil je ook bij de eerste 75 horen, aanmelden kan hier. De – gratis – openingsceremonie bijwonen? Aanmelden hier

Hieronder een verslag van een proefwandeling van Jan, die ons van harte bij de ontwikkeling van de route helpt. 

Op zondag 22 maart j.l. hebben 6 vrijwilligers ieder een deel van de nieuwe pelgrimsroute “ Walk of Wisdom” gelopen. Van de 136 km is die zondag ongeveer 100 km gelopen. De resterende kilometers van de pelgrimstocht zijn inmiddels ook gelopen. Een kritische beoordeling van de beschrijving was het doel van deze proefwandeling. De beschrijving was voor de meeste pelgrims duidelijk en helder.

Als één van deze deelnemers heb ik onderstaand een impressie van mijn proefwandeling van Ravenstein naar Afferden van ongeveer 25 km beschreven. 

 

Mijn beginpunt was op zondagmorgen vroeg in het mooie vestingstadje bij het station van Ravenstein. Het was koud met redelijk wat wind maar in ieder geval droog. Later op de dag is de zon gaan schijnen. In alle rust over de kinderhoofdjes gelopen en genoten van de authentieke woningen, de Molen en de R.K. kerk.  Op de Maaspoort bij het verlaten van Ravenstein viel mijn oog op een mooie tekst “stil staan, stil zijn, is geen verloren tijd”. Via de Veersingel opnieuw genoten van de mooie uiterwaarden van de Maas met zicht op de brug over de rijksweg A50.

 

Lopend over deze brug met een straffe koude wind in het gezicht, hoorde ik, ondanks deze vroege zondagochtend het razende verkeer mij tegemoetkomen. Al heel snel was ik in het dorpje Niftrik aangekomen en heb even de Kerk van H. Damianus bezocht en een praatje gemaakt met de koster, die de klokken aan het luiden was. Een echt zondagmorgen gevoel.

 

Verder door het dorp heb ik de stilte en rust ervaren en besefte toen dat het verkeersgeraas van de A50 voor mij een metafoor betekende van de hedendaagse tijd. Een tijd van alles moet snel en we zijn allemaal druk. De rust van het dorp was precies de omgeving waar een pelgrim zich thuis voelt.

 

Omstreeks 16.30 uur kwam ik in Afferden aan, om vervolgens met de bus naar Nijmegen terug te keren. Mijn indruk was dat het deel van mijn gelopen route, heel gevarieerd bij mij is overgekomen, grotendeels door de natuur en vele rustgevende paden. Alleen lopen maar ook weer van die bijzondere ontmoetingen, ook weer een dergelijk tegenstelling naast even het aanhoren en aanschouwen van het verkeersgeraas en daarna de rust en stilte ervaren.

 

Voor mij is pelgrimeren, niet alleen de rust en ontmoetingen, maar ook zingevend nadenken en zo kwam ik op het gedachtegoed van de “Walk of Wisdom”. In de afgelopen maanden verschillende lezingen en cursussen gevolgd over zingevende onderwerpen. De grondslag van de “Walk of Wisdom” heeft veel raakpunten met onder andere het boek van Jan Rotmans, “Nederland Kantelt” waarin grote veranderingen in Nederland gaan plaatsvinden vergelijkbaar met de industriële revolutie in de 2e helft van de 19e eeuw. In de lezing“ hoe duurzaam is Shakespeare” gaf Klaas van Egmond op een duidelijke en heldere maar ook soms humoristische wijze, uitleg over de verbinding van de binnen- en buitenkant van duurzaamheid en plaatst die in het voortdurende ontwikkelingsproces waarin de wereld zich steeds begeeft. Mijn indruk is dat veel gebeurtenissen met elkaar te maken hebben.

 

In die perspectieven kwam bij mij de verbinding met de “Walk of Wisdom”. Een nieuwe manier van pelgrimeren vanuit het idee dat alle mensen onderdeel zijn van het zelfde leven op aarde. Alles onafhankelijk van cultuur of levensbeschouwing. Het gaat uit van de waarden van authenticiteit, diversiteit en ook duurzaamheid.

 

De bestaande en eeuwenoude pelgrimsroutes naar Santiago, Rome en Jeruzalem waren vooral gericht en dan in het bijzonder Santiago onder andere als boetedoening of berouw. In de hedendaagse tijd ook veelal gericht op andere aspecten uit het leven. Samenvattend was de “Walk of Wisdom” voor mij, die dag, een wijze van denken en ook doen aan maatschappelijk onderdelen in onze maatschappij, die gaandeweg aan het veranderen zijn.

 

Ten slotte zomaar een paar teksten uit “een spirituele reisgids voor de pelgrim”, die voor mij een verbinding hebben met mijn denken tijdens deze pelgrimstocht.

 

Pelgrimeren is

lopend stilstaan bij de essentie van het leven

Wegen vormen ons
laat je stappen dansen

Iedere dag is een reis
en de reis zelf is mijn thuis

De weg is er een van wagen en vertrouwen

De magie van de pelgrimage
kent vele gezichten.

 

Jan Veltman