16 tips voor de Walk of Wisdom – door Inge (Deventer Wandelinge)

Mijn naam is Inge en ik ben stadsgids in Deventer. Ik vind het heerlijk om door de stad te struinen en mijn enthousiasme over de stad te delen, maar ook om er zelf op uit te gaan en langere wandelingen door de natuur te maken.  Zo heb ik samen met een vriendin de Walk of Wisdom in 7 dagen gelopen. We hebben 3 x 2 dagen gelopen met overnachting en een losse dag. Hieronder staan 16 tips voor tijdens jouw wandeling.  

Kijk hier om de uitgebreide blog te lezen over ons avontuur op Deventer Wandelinge. 

Tip 1: het is niet makkelijk om met het openbaar vervoer van eind- naar startpunt te komen. Liften is wel erg eenvoudig en een leuke manier om mensen te ontmoeten! Op een lift hebben wij nooit langer dan 15 minuten moeten wachten, dit is dus zeker een aanrader. Kortom; neem karton en een stift mee en maak je wandelavontuur nog leuker!

Tip 2: neem niet te veel eten mee tijdens je wandeling. Zeker bij de eerste 5 etappes kom je voortdurend langs plekken waar je je water kan bijvullen en eten kan kopen.

Tip 3: zwemmen in de Bisonbaai. Als symbool voor het zuiver maken van je intenties kan je deze pelgrimswandeling starten met een duik in de Bisonbaai. Wij waren hier begin maart, de watertemperatuur was rond de 5 graden maar de zon scheen en er was weinig wind. Zelf ben ik geen winterzwemmer, maar dit was wel echt een bijzondere ervaring om er kennis mee te maken tijdens deze wandeling. Let op: een deel van het strand is naturistenstrand.

Tip 4: slapen in deze ruime 4-persoons trekkershut bij minicamping de Hoge Hof in Groesbeek.Tip 5: maak een kort ommetje naar het centrum van Kranenburg langs de bakker: Bäckerei Derkse – Café am Markt

Tip 6: als je bus SB58 naar Kranenburg neemt, zoek dan op ‘Kranenburg Burgemeisterambt’. De busverbinding loopt naar het centrum van Kranenburg (anders kom je in Wyler, gemeente Kranenburg). Je Nederlandse OV-kaart kan je in deze Duitse bus ook gebruiken.

Tip 7: schuilen voor de regen en lunchen bij Boscafé de Zweef. Het boscafé ligt bij zweefvliegveld Malden, dit is de plek waar je een ringetje kan halen. Maar ook de plek waar wij precies op tijd aankwamen om te schuilen tegen de regen. Dit was gelijk ook een moment waarbij we andere Walk of Wisdom wandelaars ontmoetten.

Tip 8: tijdens de volgende regenbui was het lunchtijd: bij de Intratuin in Malden, Rijksweg 63.

Tip 9: slapen op het scoutingkampeerterrein Sint Walrick in Overasselt. Langs de route van de Walk of Wisdom, in natuurgebied de Hatertse en Overasseltse Vennen, ligt dit grote kampeerterrein. Je wordt ontvangen in een mooie blokhut waar ook een ScoutsShop aanwezig is. Bij de kampeerplek mag je een kampvuur maken.

Tip 10: Klooster Emmaus: wij hadden het geluk dat er in het klooster vers gebakken brood werd verkocht.

Tip 11: Aan het einde van deze wandeldag was het weer tijd om een duik te nemen. Dit keer heerlijke temperaturen in de Vormerse Plas bij Wijchen.

Tip 12: afwijken van de route: houten brug of water oversteken: Afferdense en Deestse Waarden. Op kaart 29, stap 6: ‘Bij splitsing rechts aanhouden en daarna … ‘ hier loop je de Waalbandijk op. Na 100 meter kan je naar links richting de Waal. Wanneer je over de dijk bij het water aankomt kan je zo’n 500 meter naar links lopen, daar ligt een houten brug waarmee je in de Afferdense en Deestse Waarden komt. Wij zijn niet zo ver gelopen, wij hebben onze schoenen uitgedaan en zijn door het water heen gelopen. Tip: kijk waar de vogels in het water staan, daaraan kan je zien waar het ondiep is.

Tip 13: slapen: via ‘vrienden op de fiets‘ Henk en Anja, unieke locatie direct aan de Waal. De dag afsluiten met zwemmen tussen de kribben en een biertje op het strand. Lid worden van ‘Vrienden op de fiets’ kost €8,- per jaar. Slapen kost €25,- per persoon, inclusief ontbijt. Voorwaarde is wel dat je lopend of fietsend aankomt bij je slaapplek.

Tip 14: afwijkende route. Op kaart 30, bij punt 3 kan je kiezen om dichter langs de Waal te lopen langs Klompenpad/struinroute. Volg hier de platgelopen paden langs de Waal en over de stranden bij de kribben. Onderweg zijn er verschillende mogelijkheden om terug te gaan naar de hoofdroute van de Walk of Wisdom, dit kan handig zijn bij hoog water of bij dichte kudde koeien.

Tip 15: bij Dijkmagazijn Beuningen kan je stoppen voor een kleine pauze. Wij hebben hier ons water bijgevuld, een appeltaartje gegeten en het mini museum bekeken. En het meest bijzondere van alles: een uil in de boom zien zitten.

Tip 16: na het Weurtsche straatje gaat de route naar rechts. Hier hebben wij een klein ommetje naar links gemaakt, waardoor we bij de Uitkijktoren Weurt het gebied van boven konden bekijken.

Heel veel wandelplezier!
Inge

Meer over Inge en bonustip (Deventer Wandelinge)

Inge is stadsgids in Deventer en organiseert daar o.a. een ‘steegjes-wandeling’, ‘natuur-wandeling’ en ‘Street Art wandeling’. Meer hierover op haar website Deventer Wandelinge: link.

Ook een verslag of foto insturen naar aanleiding van je Walk of Wisdom? Mail ons!