Walk of Wisdom Nederland

Streekpad Nijmegen in Nederland

De Walk of Wisdom is op 21 juni 2015 geopend met een 136 kilometer lange pioniersroute rondom Nijmegen. Hier wordt in drie jaar de basis van een nieuwe pelgrimstraditie ontwikkeld die geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners. 

De pioniersroute is vaak schitterend en heel divers: van de oude bossen van de Duivelsberg (Berg en Dal), het Reichswald (Duitsland) en de Sint- Jansberg (Milsbeek/Gennep) tot het open rivierenlandschap van de Maas en Waal. Je komt door drie provincies en twee landen. De route voert langs een kapelberg, twee lapjesbomen en een hypermoderne brug met een bijzonder eerbetoon aan het verleden.

Begin- en eindpunt is een van de markantste monumenten van Nijmegen: de Stevenskerk. Laatstgenoemde gebouw groeit uit tot een algemeen inspirerend centrum en is met haar gewortelde geschiedenis een rijke bedding voor een nieuwe pelgrimstraditie (wat is de Walk of Wisdom?). De pioniersroute is geïnspireerd op het Streekpad Nijmegen, maar wijkt hier voor een groot deel van af. De contouren lijken op die van een vliegende vogel. 

136 kilometer is vier tot acht dagen lopen al naar gelang je tempo (dat laten we graag vrij). De route is nog niet overal gemarkeerd - we zijn wel hard bezig! - maar iedere pelgrim krijgt een compacte routegids met detailkaartjes en een puntsgewijze routebeschrijving. Deze gids is al diverse malen gebruikt en goed bevonden. Voor pelgrims is een GPS track beschikbaar (Meer over het startpakket). 

Beschrijving van de route

Siemen Dijkstra Elyzeese velden everlasting journey

De looprichting is met de klok mee en je duikt direct vanuit het centrum van Nijmegen de natuur in van de Ooijpolder. Daar ga je via boerenlandpaden richting de Heerlijkheid Beek, waar je over de Elyzeese velden richting de Duivelsberg loopt via het schilderachtige dorpje Beek-Ubbergen. Het gebied hier wordt wel het binnenste buitenland genoemd vanwege de on-Nederlandse hoogteverschillen. 

Vanaf de Duivelsberg ga je via de rand van een oud landgoed over boerenlandpaden naar Kranenburg (Duitsland) waar je de grote bosoppervlakte van het Reichswald inloopt. Hier wandel je over een Vreugdenberg en door een Hemeldal naar de restanten van een oud moeras in kerkdorp Milsbeek en een van de mooiste bossen van Nederland: de Sint-Jansberg. Van daaruit naar de Mookerhei en een oud Jachtslot dat gebouwd zou zijn door een man die - vergeefs - een liefje wilde imponeren.

Vanaf de Mookerhei kom je via het bos van Heumensoord en een voormalig landgoed bij de moerassen van de Haterse Vennen, waarna je in de oude vestingsstadjes Grave en Ravenstein terecht komt. Van hieruit loop je door de eeuwenoude dorpskernen van Leur en Hernen naar de bedevaartsplaats Bergharen en via Afferden naar de uiterwaarden van Beuningen waar je voor een groot deel langs de Waal kunt struinen. De finale van de route begint bij de nieuwe stadsbrug de Oversteek in Nijmegen en eindigt precies waar je bent begonnen: de Nijmeegse Stevenskerk (nadat je de duivel in de ogen hebt gekeken).

Je loopt dus een rondje en dat is precies wat we willen uitdragen: waar je ook naar toe gaat, je komt altijd weer bij je zelf uit. Wat je als mens met de reis doet, is uiteindelijk veel belangrijker dan waar de reis naar toe is gegaan. 

Foto´s: Thomas Hontelez en Damiaan Messing

Afbeelding: Everlasting Journey door Siemen Dijkstra, een houtdruk van de Elyzeese Velden in Seizoenen van het Leven

 

Meer informatie over het Streekpad Nijmegen waarop de pioniersroute is gebaseerd. 

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017