Ervaringen van pelgrims die de Walk of Wisdom hebben gelopen. Inzendingen voor de tweede uitgave van ons pelgrimsgetijdenboek zijn maximaal 220 woorden of 2/3 pagina van een routekaart uit de gids. 

Subcategorieën van deze categorie:

Routecamera
JULI
11

Lopen in vertrouwen (pelgrim Wil Kouwenberg)

 

‘Het universum regelt de details’ is een van de zinnen die ik meedraag in mijn leven. Ook gedurende mijn Walk of Wisdom.

Een cadeau aan mezelf uit dankbaarheid dat ik weer kon lopen na een heftige periode van veel complicaties na een val. Maar ook de behoefte deze walk te lopen als respect en eer aan mijn leven, mijn leven precies zoals het was en is.

Door met lezen
JUNI
28

Meanderend leven (door Joska van der Meer, pelgrim 786)

Als kind leerde ik een prachtig woord: meanderen. Het beekje waar we met blaadjes een bootjesrace speelden, slingerde met scherpe bochten door het bos. Om te winnen, moest je blaadje terecht komen in de snelle stroom van de buitenbochten. Als je pech had, kwam het terecht in het bijna stilstaande water in de binnenbocht of nog erger het dreef op de oever. “Die bochten noemen ze meanderen”, vertelde mijn moeder. “In veel grote rivieren halen ze die bochten eruit, dan kunnen de schepen sneller doorvaren.”

Eén stroom

Tijdens de Walk of wisdom dacht ik vaak aan dit mooie mijmerende woord meanderen. Bij beekjes, op de slingerende dijkjes met heel in de verte die rechtgetrokken rivier of de nieuwe kaarsrechte dijk.

Door met lezen
JUNI
14

'Er ligt iets voor jou op de route' (Marlissa Dijk en Erna Bouwhuis over hun pelgrimstocht)

Nieuwsgierig en met frisse moed liepen mijn dochter en ik van 21 tot en met 26 april 2017 de Walk of Wisdom.

...
Door met lezen
JUNI
05

'De Walk of Wisdom was misschien wel de mooiste lange-afstandsroute tot nog toe' (Ellie Smeekens en Maarten Smits)

We ontwikkelen de Walk of Wisdom als een pelgrimsritueel waarbij je meerdere dagen gaat lopen met telefoon en internet uit. Maar we zouden 'het pad van je eigen wijsheid' niet zijn als pelgrims het heel anders doen. Hieronder een mooi verslag van Ellie Smeekens en Maarten Smits, waarvan we moeten blozen!

Zondag 7 mei liepen we de laatste etappe van de Walk of Wisdom.We zijn gestart op 29 december 2015 en hebben in totaal 9 (hele of halve) dagen gelopen in verschillende jaargetijden en  met heel wisselend weer; stralende zon, mist, regen.

Meestal met zijn tweeën, enkele stukken ook liep één van onze dochters mee. Elke keer weer brachten de wandelingen ons opnieuw in verbinding met onszelf en met de omgeving waarin we liepen.

Door met lezen
MEI
23

Wijsheid komt als er verbinding is

Wijsheid komt als er verbinding is

Een van onze hartelijkste gastadressen is die van Ryon Groenen in Mook. Pelgrims kunnen er voor een vrijwillige vergoeding overnachten ('donativo').   

Ryon haalt pelgrims meestal op bij het bankje op de Mookerschans: een heuvelig stukje hei omzoomd door bomen. Van het bankje naar haar huis is het een paar honderd meter. Het gastenboek staat vol met uitroeptekens en hartelijke woorden voor haar gastvrijheid en openheid. Grappig: een pelgrim dankt haar voor de tip hoe je een das breit zonder dat ie krult...

...
Door met lezen
MEI
07

'Het werden dagen vol verrassingen, omgeven door prachtige mensen en natuur' (pelgrim Marlou Elsen)

Op 27 april 2017 werd ik 60. De oude Grieken noemden 60 de leeftijd van de filosoof – de mens die zoekt naar de diepere betekenis van de dingen en de fundamentele waarden. Ik herken mij hierin en wilde mijn verjaardag op een bijzondere manier vieren. Ik besloot de Walk of Wisdom te gaan lopen, begeleid door diegenen die me dierbaar zijn.

Van 17 tot en met 27 april liep ik deze eigentijdse pelgrimsroute. De filosoof begint bij zichzelf. Zij kent zichzelf in haar betrekkelijkheid én onvergankelijkheid. Zelfkennis is het uitgangspunt van de filosoof. In ‘Geluk’, the World Book of Happiness, staat: “Geluk is Andere Mensen. Zoek het geluk niet in jezelf, maar in je betrokkenheid bij anderen”.

...
Door met lezen
MEI
02

De wijsheid van de kleine vragen

De wijsheid van de kleine vragen

Ik ga tegenwoordig bij afspraken het liefste op de Walk of Wisdom wandelen. Het lopen maakt het contact vrijer, het gespreksonderwerp ligt letterlijk onder onze voeten en ook bij kleine afstanden is er genoeg tijd voor twee vragen die mij bezighouden: wat is wijsheid en wanneer krijgt je leven diepgang?  

Anderhalve week geleden had ik een wandelgesprek met Ivan Beemster. Ivan heeft een goed lopend bedrijfje in online marketing (lijndiensten.com) en wil ons helpen bij de website. Hij liep de route zelf in 2016 en we spraken af om vanaf de Stevenskerk de eerste en laatste kilometer van de weg te lopen via het nieuwe Nijmeegse eiland met die prachtige naam: de Spiegelwaal.

...
Door met lezen
APR
18

'Loslaten wat ik heb liefgehad' (André Leijssen, pelgrim 790)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wandel tot voorbij de horizon, schrijft André Leijssen, pelgrim 790. Hij liep zomer vorig jaar de Walk of Wisdom. Nog weer een jaar eerder schreef hij onderstaand gedicht. Hij stuurde het nu toe ter publicatie.

 

pelgrim

als een pelgrim op eenzame paden

loop ik mijn schaduw achterna

wandel tot voorbij de horizon 

Door met lezen
MRT
25

'Lichtvoetig, licht van hart, licht van geest, zo hebben we gelopen' (Pelgrim Pita over haar tocht)

Weer thuis. Alles nog even laten bezinken. Zeven dagen hebben we, Maria en ik, gelopen. Soms in stilte, soms al pratend. Het praten werd gedurende de tocht vanzelf steeds minder, minder nodig. Lopen, lopen, door prachtige gebieden. Genieten van de natuur en van het ritme van de stappen. 

Door met lezen
FEB
09

Kracht door Kalmte

Kracht door Kalmte

26 september 2016, pelgrim onbekend.

Kracht door kalmte. 
Opstijgen door te aarden. 

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Zoek een bericht

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017