SEPT
19

"Laat je maskers vallen, toon je ware gezicht" (Huib Wijtenburg, pelgrim 999)

Met prachtige muziek en liederen werden wij op zaterdag 17 december 2016 uitgeleide gedaan op onze pelgrimstocht.

Bij het vertrek uit de Stevenskerk sprak ik het volgende gedicht uit:                                                     

Labyrint

Heb je het verlangen om te dwalen

in je eigen labyrint

Van buiten naar binnen

Ben je nieuwsgierig

wat je daar vindt?

Door met lezen
SEPT
14

Kwestie van verdieping

Kwestie van verdieping

"Diepgang ontstaat wanneer je jezelf gaat voelen, dat is iets heel anders dan over jezelf nadenken". Lidia van Engeland.

Zondag 17 september verzorgt Lidia van Engeland met Monica Wagner de muziek voor onze maandelijkse vertrekceremonie. Lidia heeft de ceremonies mee ontwikkeld en was al een paar keer ceromoniemeester. Ze heeft een eigen coachingsbureau en begeleidt mensen via het Questie Consult, een kort loopbaan traject waar je aan de hand van vijf vragen een kwestie onderzoekt die op dit moment een grote invloed heeft op je leven. Een kwestie die vaak onder de oppervlakte ligt.  

...
Door met lezen
SEPT
14

Valkhofvereniging en Walk of Wisdom bekrachtigen hun samenwerking

De vertrekceremonies van pelgrimsroute de Walk of Wisdom worden voortaan gehouden in de Nicolaaskapel van de Valkhofvereniging in het Valkhofpark in Nijmegen. Na een proef van enkele maanden bekrachtigden beide partijen de samenwerking met de overhandiging van een startpakket voor de pelgrimsroute. 

Voorzitter Rob van Bruggen van de Valkhofvereniging kreeg deze uit handen van Manja Bente, medeontwikkelaar van de Walk of Wisdom. De Stevenskerk blijft het begin- en eindpunt van de route.

...
Door met lezen
SEPT
13

Een filmende pelgrim uit Bunschoten


Jaap Bunk van RTV Bunschoten is de Walk of Wisdom aan het lopen en maakt van elke etappe een korte film. Bekijk hier zijn eerste film en abonneer je op zijn youtube kanaal RTV Bunschoten als je ook de andere wilt zien!

Door met lezen
SEPT
09

Ook nieuwe Heumense burgemeester ambassadeur

Ook nieuwe Heumense burgemeester ambassadeur

De sinds mei 2017 aangetreden burgemeester van Heumen Marriët Mittendorff is ambassadeur geworden van de Walk of Wisdom. 

Mittendorff is opvolger van Paul Mengde. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van het dorp Heumen. De Walk of Wisdom gaat door deze gemeente bij Malden (o.a. Heumensoord) en Overasselt (Hatertse Vennen).  

...
Door met lezen
SEPT
08

"Het was niet zomaar een wandeltocht" (pelgrim Ieke Witteveen)

In het voorjaar van 2017 wordt mijn veerkracht op de proef gesteld en ik besluit dat ‘t nu het moment is om de Walk of Wisdom te gaan lopen, een pelgrimsroute in Nederland die symbool staat voor de weg naar binnen op zoek naar zin en betekenisgeving. 

Omdat ik van kamperen houd, bivakkeer ik op een camping in de regio en 7 augustus loop ik, samen met een vriendin die me op het spoor van deze route zette, de eerste etappe vanuit de Stevenskerk door de Ooijpolder naar Beek-Ubbergen. Tien dagen en 136 kilometer later ben ik terug op dezelfde plek en sluit ik, heel passend bij mijn stemming van dat moment, de route af met een hapje en een drankje in eetcafé De Hemel, genietend van heerlijke jazzmuziek.

Door met lezen
SEPT
05

In stilte van Malden naar Nederasselt

Wat bijzonder: 22 pelgrims liepen afgelopen zondag zo'n vijftien kilometer in complete stilte met elkaar van Malden naar Nederasselt.

Het was een fijne vijfde wandeling in de reeks 'De Walk of Wisdom in een jaar rond'. Patricia Akkermans en Lidy van Lie Peters begeleidden de groep. Patricia leidde het thema 'Innerlijke vrede' in. Lidy las een aantal mooie teksten voor.

Door met lezen
AUG
31

Vrede: wie je bent is soms vaag

Vrede: wie je bent is soms vaag

“Diepgang betekent voor mij verder kijken dan wat zich oppervlakkig aandient, voorbij de eerste laag van de actualiteit en het ABC van je routines, naar een taal die je misschien niet kent.” Patricia Akkermans

Zondag 3 september begeleidt Patricia Akkermans met Lidy van Lie Peters een stiltewandeling in de serie 'de Walk of Wisdom in een jaar rond.' Patricia heeft een eigen praktijk: Dankh, praktijk voor Natuurgeneeskunde en Life Coaching.

...
Door met lezen
AUG
31

Deze pelgrim is wel heel eigenwijs!

Deze pelgrim is wel heel eigenwijs!

En begon een eigen route...

In mei vorig jaar werden Manja en ik enthousiast benaderd door Wilco Kruijswijk uit Amersfoort. Wilco had de route gelopen met zijn vrouw en wilde kijken of hij ons kon helpen. Ook zag hij samenwerkingskansen via zijn “Ministerie van Geluk en Welbevinden.” 

In de zomer van 2016 kwam het er van: Wilco en ik gingen een stuk lopen. Wilco bleek een goede baan te hebben bij een onderzoeksbureau; werk dat hij beschouwde als hobby. Zijn vrije tijd besteedde hij aan zijn Ministerie van geluk en welbevinden, voor hem zijn "echte baan". Hij voelde een verantwoordelijkheid om geluk en welbevinden in de wereld te verspreiden. Gelukkig bracht hij dit met een knipoog.

...
Door met lezen
AUG
29

De Volkskrant over de weg naar inkeer voor iedereen

En weer een mooi verhaal over de Walk of Wisdom: vandaag in de Volkskrant. Journalist Mac van Dinther loopt een stuk van de route en laat pioniers Damiaan Messing en Manja Bente aan het woord.

...
Door met lezen
AUG
25

Thema-avond op 5 september over lopen met verlies

"Dit is het pad van de pelgrim 
de weg die wij moeten gaan 
dit is het voetspoor dat wij volgen 
het voetspoor van haar naam"
André Leijssen

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom en het Marikenhuis organiseren dinsdag 5 september een avond over het thema 'Lopen met verlies'. Hoe kan het wandelen van een pelgrimsroute helpen om weer 'heel' te worden na een ernstige ziekte of het verlies van een dierbare?

De avond is in het Marikenhuis, het inloopcentrum voor mensen geraakt door kanker, aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Door met lezen
AUG
24

Stiltewandeling op zondag 3 september met als thema ‘Innerlijke vrede’

De Walk of Wisdom in een jaar rond

‘Innerlijke vrede’. Dat is het thema van de vijfde begeleide stiltewandeling. Zondag 3 september om 10.30u start deze wandeling vanuit Malden in een serie van tien: de Walk of Wisdom in een jaar rond. De route gaat over een kleine 15 kilometer van de Walk of Wisdom en eindigt in Nederasselt.

De wandeling is in stilte m.u.z. van de pauzes. Patricia Akkermans van praktijk voor natuurgeneeskunde Dankh en Lidy van Lie Peters begeleiden de wandeling en leiden het thema in.

Door met lezen
AUG
21

'In ongeborgenheid gaan nieuwe deuren open' (Lucy van Norel, pelgrim 1011)

Hoe ontroerend om onder een haag zingende mensen door te lopen als start van het lopen van de Walk of Wisdom… En het is een grote haag van mensen: mijn vertrek is de afsluiting van een feestelijk samenzijn ter gelegenheid van het vertrek van de 999e pelgrim van dit geweldige initiatief! 

Daags voor mijn vertrek lees ik een gedicht waarin ik geraakt word door een zin

...
Door met lezen
AUG
20

Een pure tocht

Een pure tocht

"Zo weer thuis van een geweldige wandeling.
De walk of wisdom.
136 km door en rond Nijmegen.
Wat een mooie route, zo divers.
Heuvels, heide, uiterwaarden, beekjes, velden, bossen, liefde, rust, stilte, alles komt er in voor.

Dankbaar aan mij zelf dat ik dit heb gedaan, ook dankbaar voor de organisatie jullie hebben iets heel moois neergezet.  
De indrukken die ik opgedaan heb, zitten in mijn hart en ziel. Daarom heb ik geen foto's gemaakt. Dus ga zelf deze ervaring aan, om te ervaren hoe mooi het is."

...
Door met lezen
AUG
17

Al meer dan 1.500 pelgrims voor de Walk of Wisdom

Begin deze maand passeerde pelgrimsroute de Walk of Wisdom het aantal van 1.500 geregistreerde pelgrims. Zo'n twee jaar na de opening van de eigentijdse route weten steeds meer mensen het 'pad van je eigen wijsheid' te vinden.

Kwamen de pelgrims het eerste jaar vooral uit de regio, nu komen ze uit het hele land. De route voert door twee landen, drie provincies en elf gemeenten.

Door met lezen
AUG
14

Vertrekceremonie 19 augustus met bijzondere zang en teksten

Dat wordt ongetwijfeld weer een bijzondere vertrekceremonie aanstaande zaterdag 19 augustus in de Valkhofkapel in het Valkhofpark in Nijmegen.

Ceremoniemeester is Lidia van Engeland.

Pelgrim Marlou Elsen vertelt over haar tocht: ze liep de route in april verdeeld over tien etappes waarbij ze zo'n 25 mensen uitnodigde die voor haar belangrijk zijn om een deel mee op te lopen.

En Dineke De Velde Harsenhorst zingt de nieuwe versie van haar lied De Pelgrim. De tekst herschreef ze na het afronden van haar eigen Walk of Wisdom.

Door met lezen
AUG
11

Mooi interview op radio 1 met Manja en Damiaan over de Walk of Wisdom

Damiaan Messing en Manja Bente, pioniers van de Walk of Wisdom, vertelden donderdagavond voor de radio in het programma 'Langs de Lijn en Omstreken' over het ontstaan van de pelgrimsroute rondom Nijmegen en het bijzondere van pelgrimeren. Damiaan: "'Betekenis' is een sleutelwoord in de Walk of Wisdom."

Door met lezen
AUG
10

Vuurbol Wijchen: een nieuw pelgrimsritueel?


Deze winter werden we benaderd door Ine van Gaalen van keramiekatelier Terrazul in Wijchen. Ze was zich aan het voorbereiden om de Walk of Wisdom te lopen en zag dat de route langs haar atelier ligt. Daar heeft ze een 'wensvuurbol' waar mensen een wens of andere gedachte aan het vuur kunnen toevertrouwen. Zou dat misschien een mooi ritueel kunnen zijn voor pelgrims?

Nu zijn Manja en ik voorzichtig als het gaat om de invulling van de route met nieuwe symbolen of gebruiken. We willen graag de rust en ruimte behoeden en de route niet volgooien met allerlei dingen die je moet doen. Dan wordt de Walk of Wisdom voor ons te veel een kermis waar je dingen beleeft die anderen voor je aanbieden, in plaats van dat je je eigen binnenwereld in stapt.

...
Door met lezen
AUG
08

Grote drukte op het pelgrimsbureau

De derde editie van de routegids van de Walk of Wisdom is verschenen. Door de artikelen onlangs in dagblad Trouw en tijdschrift Genoeg schoot de verkoop van de startpakketten omhoog.

Het pelgrimsbureau was tijdelijk uitverkocht. Hierdoor moest Manja Bente hard aan het werk om nieuwe pakketten te maken.

Door met lezen
AUG
08

Onze jongste pelgrim: Agnes (6 jaar)

Onze jongste pelgrim: Agnes (6 jaar)

Boswachter Ellen Luijks (Natuurmonumenten) loopt deze week de Walk of Wisdom met haar dochter Agnes. Ze is de jongste pelgrim die onze route loopt: 6 jaar!

Omdat kinderen toch een beetje de wijsheid hebben, kost hun startpakket €15,- i.p.v. €27,50 (meer). 

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Zoek een bericht

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017