JULI
14

Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016

Ons jaarverslag is gepubliceerd! Lees hier het volledige jaarverslag 2016.

Samenvatting 

...
Door met lezen
JULI
12

Pelgrim maakt korte film over Walk of Wisdom


Leonie van den Schoor schreef zich in als pelgrim 205 en besloot een korte film over de route te maken. Ze heeft een eigen productiebedrijf Stukproducties.nl en bood ons de film aan met op de achtergrond het instrumentaal Takk til Ingunn van Ben Dirks en Helma Mollenkamp.

...
Door met lezen
JULI
11

Lopen in vertrouwen (pelgrim Wil Kouwenberg)

 

‘Het universum regelt de details’ is een van de zinnen die ik meedraag in mijn leven. Ook gedurende mijn Walk of Wisdom.

Een cadeau aan mezelf uit dankbaarheid dat ik weer kon lopen na een heftige periode van veel complicaties na een val. Maar ook de behoefte deze walk te lopen als respect en eer aan mijn leven, mijn leven precies zoals het was en is.

Door met lezen
JULI
11

Uit liefde voor de aarde

Uit liefde voor de aarde

De mate waarin je je hebt laten inspireren in je leven - dat is wijsheid volgens mij. Lidy van Lie​ ​Peters.

Lidy van Lie Peters is een van de markeerders van de Walk of Wisdom. In juni gingen we samen een paaltje zetten bij de Mookerhei aan de vooravond van een stiltewandeling over 'vieren'. 

...
Door met lezen
JULI
09

Let op : Vierdaagse komt eraan!

Let op : Vierdaagse komt eraan!

In de week van maandag 10 juli tot en met vrijdag 14 juli is ons begin- en eindpunt de Stevenskerk gesloten in verband met het opbouwen voor de Vierdaagse Feesten. Je kunt wel aanbellen bij Stevenskerkhof 64 tussen 11 uur en 4 uur en vragen naar Rens.

In de Vierdaagse week zelf (15-21 juli) is het erg druk rondom Nijmegen en kun je vermoedelijk geen slaapplaatsen vinden. Je kunt het natuurlijk gerust proberen: een beetje eigenwijs zijn, is soms best leuk!

...
Door met lezen
JULI
06

Kan een pelgrimsroute helpen om 'heel' te worden? En hoe dan?

Kan het lopen van een pelgrimsroute zoals de Walk of Wisdom helpen om weer 'heel' te worden na een ernstige ziekte als kanker? Of na het verlies van iemand van wie je houdt? En hoe dan precies?

Wie heeft daar ervaring mee? 

Samen  met het Nijmeegs Marikenhuis houden we dinsdag 5 september (aanvang 19:00 uur) een oriëntatieavond over dit onderwerp.

Door met lezen
JULI
02

Een kleine pelgrimage rond Nijmegen

Een kleine pelgrimage rond Nijmegen

"In God geloven hoeft niet meer en ook het doel doet er eigenlijk niet toe. Wat beweegt moderne pelgrims dan om op weg te gaan?" Het tijdschrift Genoeg wijdde haar zomernummer aan 'het kleine pelgrimeren' en besteedde daarbij uitgebreid aandacht aan de Walk of Wisdom.

Genoeg stond vroeger bekend onder de naam de Vrekkenkrant en gaat over gelukkig zijn zonder almaar meer te willen hebben en consumeren. Het idee om een pelgrimage dichtbij huis te zoeken in plaats van in een ver land, werkte het blad uit met vier verschillende vormen van 'kleine pelgrimages' in Nederland.

...
Door met lezen
JUNI
28

Meanderend leven (door Joska van der Meer, pelgrim 786)

Als kind leerde ik een prachtig woord: meanderen. Het beekje waar we met blaadjes een bootjesrace speelden, slingerde met scherpe bochten door het bos. Om te winnen, moest je blaadje terecht komen in de snelle stroom van de buitenbochten. Als je pech had, kwam het terecht in het bijna stilstaande water in de binnenbocht of nog erger het dreef op de oever. “Die bochten noemen ze meanderen”, vertelde mijn moeder. “In veel grote rivieren halen ze die bochten eruit, dan kunnen de schepen sneller doorvaren.”

Eén stroom

Tijdens de Walk of wisdom dacht ik vaak aan dit mooie mijmerende woord meanderen. Bij beekjes, op de slingerende dijkjes met heel in de verte die rechtgetrokken rivier of de nieuwe kaarsrechte dijk.

Door met lezen
JUNI
23

Nieuwe veter en nieuw startringetje voor herhaalpelgrims


Ben jij een herhaalpelgrim? 

(of heb je wellicht iets verloren van je startpakket)

Als je de Walk of Wisdom nog een keer wilt lopen, kun je een nieuwe veter aanschaffen. Je kunt bovendien een nieuw startringetje (zonder nummer) kopen met daarop het symbool van onze route ingegraveerd.

Door met lezen
JUNI
20

Schrijf of teken iets in één van de twee logboeken onderweg als je zin hebt

Vind je het leuk om tijdens of aan het eind van de Walk of Wisdom iets te schrijven of tekenen naar aanleiding van je pelgrimstocht?

Op twee plaatsen op de route liggen nu logboeken.

In een bijzonder Mariakapelletje tussen Alverna en Nederasselt aan de Boskant ligt het kleine boek. Sjaak en Annie van Rossum bouwden het kapelletje in 2010 samen met vrienden. Het is halverwege de route en dat biedt een extra mooi moment voor bezinning.

Door met lezen
JUNI
20

Stiltewandeling op zondag 2 juli met als thema ‘Op weg gaan’

De Walk of Wisdom in een jaar rond

‘Op weg gaan’. Dat is het thema van de vierde begeleide stiltewandeling. Ieder van ons heeft zijn gedachten en gevoelens bij 'op weg gaan'. Tijdens de wandeling delen we een aantal invalshoeken. In het ritueel is het een belangrijke stap om afscheid te nemen van wat geweest is en ruimte te maken voor wat komt. 

Zondag 2 juli om 11.00u start die vierde wandeling vanuit Plasmolen in een serie van tien: de Walk of Wisdom in een jaar rond. De route gaat over zo’n 15 kilometer van de Walk of Wisdom.

Door met lezen
JUNI
14

'Er ligt iets voor jou op de route' (Marlissa Dijk en Erna Bouwhuis over hun pelgrimstocht)

Nieuwsgierig en met frisse moed liepen mijn dochter en ik van 21 tot en met 26 april 2017 de Walk of Wisdom.

...
Door met lezen
JUNI
11

Jachtslot Mookerheide dicht - vogelkastje met ringetjes

Jachtslot Mookerheide dicht - vogelkastje met ringetjes

Jachtslot Mookerheide is sinds begin dit jaar gesloten. Spijtig, want het was een van de twee halteplaatsen waar pelgrims hun vogelringetje ophaalden voor de gemeente Mook. De andere plek is 't Zwaantje. 

Van beheerder Natuurmonumenten mochten we een vogelkastje ophangen bij de schuur van het Jachtslot. De schuur staat tegenover de kassen in het laantje naar het Jachtslot. In het kastje zitten de ringetjes: pak er dus gerust een uit (als er geen vogel in gaat broeden tenminste...)

...
Door met lezen
JUNI
08

Zaterdag 17 juni: kom pelgrims uitzwaaien vanuit de Valkhofkapel

Zaterdag 17 juni is om 10.00u in de Valkhofkapel in het Nijmeegse Valkhofpark weer een vertrekceremonie voor pelgrims die de Walk of Wisdom gaan lopen. Ook anderen zijn van harte welkom. 

De ceremonie staat los van een religie en is bedoeld als bezinningsmoment: waarom zou je op pad gaan? De vertrekceremonie is gratis toegankelijk en duurt ongeveer een half uur. Een pelgrim die de route al gelopen heeft, komt haar verhaal vertellen. Mark Schilders verzorgt de muziek. 

...
Door met lezen
JUNI
05

'De Walk of Wisdom was misschien wel de mooiste lange-afstandsroute tot nog toe' (Ellie Smeekens en Maarten Smits)

We ontwikkelen de Walk of Wisdom als een pelgrimsritueel waarbij je meerdere dagen gaat lopen met telefoon en internet uit. Maar we zouden 'het pad van je eigen wijsheid' niet zijn als pelgrims het heel anders doen. Hieronder een mooi verslag van Ellie Smeekens en Maarten Smits, waarvan we moeten blozen!

Zondag 7 mei liepen we de laatste etappe van de Walk of Wisdom.We zijn gestart op 29 december 2015 en hebben in totaal 9 (hele of halve) dagen gelopen in verschillende jaargetijden en  met heel wisselend weer; stralende zon, mist, regen.

Meestal met zijn tweeën, enkele stukken ook liep één van onze dochters mee. Elke keer weer brachten de wandelingen ons opnieuw in verbinding met onszelf en met de omgeving waarin we liepen.

Door met lezen
MEI
30

Royalties spelden kwijtgescholden

Royalties spelden kwijtgescholden

Pelgrim is het gezicht van de Walk of Wisdom en ontworpen door Huub en Adelheid Kortekaas. We mogen het symbool - of zoals de kunstenaars het liever noemen 'icoon' - kosteloos gebruiken. We betalen alleen een kleine vergoeding over de spelden in onze startpakketten. 

De royalties over de eerste 999 spelden zijn ons nu kwijtgescholden. Een steuntje in de rug voor de Walk of Wisdom die draait op de inzet van vrijwilligers en financiering via startpakketten en donateurs. Wil je ons ook een steuntje in de rug geven, kijk dan naar onze vrienden- en engelencampagne (link). Merci!

...
Door met lezen
MEI
27

Eigengereide Duc de Berry bewondert het pelgrimsgetijdenboek van de Walk of Wisdom

Eigengereide Duc de Berry bewondert het pelgrimsgetijdenboek van de Walk of Wisdom

En ineens was hij er, zaterdagmiddag in de Stevenskerk in Nijmegen: de middeleeuwse hertog Duc de Berry in zijn brokaatblauwe houppelande. Hij dook op tijdens de feestelijke bijeenkomst van de Walk of Wisdom waarbij een bijzonder pelgrimsgetijdenboek gepresenteerd werd. Het is een unieke versie van het eerder uitgebrachte ‘Seizoenen van het leven’, dit keer met originele prenten. De vormgevers Anne Louman en Petra van Bloemendaal hebben er anderhalf jaar aan gewerkt. Waarde van het boek: minstens 15.000 euro, of dukaten, zoals de duc zei.

De rijke Duc de Berry gaf ooit opdracht voor het bekende getijdenboek 'Très Riches Heures' en moest wel even wennen aan deze hedendaagse variant die Intermedi-Art Kunstzaken heeft gecoördineerd en uitgegeven. 'Waar zijn de gebeden?', riep hij tegen Walk of Wisdom-pionier Damiaan Messing.

Door met lezen
MEI
23

Wijsheid komt als er verbinding is

Wijsheid komt als er verbinding is

Een van onze hartelijkste gastadressen is die van Ryon Groenen in Mook. Pelgrims kunnen er voor een vrijwillige vergoeding overnachten ('donativo').   

Ryon haalt pelgrims meestal op bij het bankje op de Mookerschans: een heuvelig stukje hei omzoomd door bomen. Van het bankje naar haar huis is het een paar honderd meter. Het gastenboek staat vol met uitroeptekens en hartelijke woorden voor haar gastvrijheid en openheid. Grappig: een pelgrim dankt haar voor de tip hoe je een das breit zonder dat ie krult...

...
Door met lezen
MEI
22

Stiltewandeling op zaterdag 3 juni met als thema ‘Vieren’

 De Walk of Wisdom in een jaar rond

‘Vieren’. Dat is het thema van de derde begeleide stiltewandeling. Vieren is het samen een gelegenheid maken om terug te denken aan een moment, een periode, een dag of een gebeurtenis.

Zaterdag 3 juni om 11.00u start die derde wandeling vanuit Kranenburg in een serie van tien: de Walk of Wisdom in een jaar rond. De route gaat over zo’n 14 kilometer van de Walk of Wisdom.

Door met lezen
MEI
14

Mooie (en lovende!) analyse van onze vertrekceremonie

Mooie (en lovende!) analyse van onze vertrekceremonie

Esther Zawiolkowski schreef een mooie analyse van onze vertrekceremonie voor de celebrantenopleiding van de Universiteit van Humanistiek. Ze noemt de ceremonie "een voorbeeld van mooie ritueelgeving". Lees haar werkstuk via deze link (download)

Ik vond het een mooi vormgegeven ritueel. Doordat elementen uit de pelgrimsroute terugkwamen (het onderwerp kiemkracht, het symbool pelgrim, de overwegingen van de pelgrims, het uitspreken van een intentie voor de pelgrimsroute) vormde het een geheel, een eenheid. Er hing ook een speciale sfeer; we waren inderdaad even weg uit het alledaagse. Esther Zawiolkowski.

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Zoek een bericht

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017