Het pad van je eigen wijsheid

Een paar dagen lopen zonder telefoon en internet om na te denken over je leven en plaats in het grotere geheel. Dat is het concept van de 'Walk of Wisdom'. De route is onafhankelijk van een religie en draait om de wijsheid van het leven: de ervaring. Verbindend idee is dat iedereen deel uitmaakt van dezelfde aarde en iets goeds kan bijdragen. Wat het goede is, laten we graag aan de mensen zelf.

constellate de reis Marjoke SchultenEen wereldwijde route

Wijsheid is universeel en onafhankelijk van geloof of cultuur. Vanuit die gedachte is de ambitie een wereldwijde route te realiseren. Op 21 juni 2015 opende de Nijmeegse burgemeester Bruls de eerste 136 kilometer rondom Nijmegen. In drie jaar worden hier de identiteit en basisrituelen van de pelgrimsroute ontwikkeld, waarna de route geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners.

Seizoenen van het Leven 

Eén van de belangrijkste rituelen van de Walk of Wisdom is Seizoenen van het Leven, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek. In dit boek vertellen bekende en inspirerende Nederlanders over een belangrijke levenservaring afgewisseld door gedichten en miniaturen (kleine schilderijen) rond universele thema's. Pelgrims die de route uitlopen, mogen een pagina insturen ter selectie voor toekomstige uitgaven.  

Meer over de symbolen en rituelen 
Meer over de inspiratie en achtergrond 
Belangstelling om pelgrim te worden? Kijk hier.

Afbeelding: Constellatie, de reis door Marjoke Schulten in Seizoenen van het Leven

Foto wandelaar homepage: Bart Kouwenberg