Het pad van je eigen wijsheid

Een aantal dagen lopen met telefoon en internet uit om na te denken over je leven en plaats in het grotere geheel. Dat is het concept van de 'Walk of Wisdom'. De route staat los van een religie en heeft als verbindende gedachte dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde. 

constellate de reis Marjoke SchultenEen wereldwijde route

Vanuit de basisgedachte is de ambitie een wereldwijde route te realiseren. Wijsheid is universeel en tegelijk verschillend van situatie tot situatie. Geen cultuur of geloof kan de wijsheid claimen en via de ervaring heeft iedereen er toegang tot. 

Het eerste stuk van de Walk of Wisdom werd op 21 juni 2015 geopend op een 136 kilometer lange pioniersroute rondom Nijmegen. In drie jaar worden hier de identiteit en basisrituelen van de pelgrimsroute ontwikkeld, waarna de route geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners.

Seizoenen van het Leven 

Eén van de belangrijkste rituelen van de Walk of Wisdom is Seizoenen van het Leven, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek. In dit boek vertellen bekende en inspirerende Nederlanders over een belangrijke levenservaring afgewisseld door gedichten en miniaturen (kleine schilderijen) rond universele thema's. Pelgrims die de route uitlopen, mogen een pagina insturen ter selectie voor toekomstige uitgaven.  

Meer over de symbolen en rituelen 
Meer over de inspiratie en achtergrond 
Belangstelling om pelgrim te worden? Kijk hier.

Afbeelding: Constellatie, de reis door Marjoke Schulten in Seizoenen van het Leven

Foto wandelaar homepage: Bart Kouwenberg