Het pad van je eigen wijsheid

Vier tot acht dagen lopen met telefoon en internet uit om na te denken over je leven en plaats in het grotere geheel. Dat is het concept van de 'Walk of Wisdom'. De route staat los van een religie en heeft als verbindende gedachte dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde. 

constellate de reis Marjoke SchultenEen wereldwijde route

De ambitie is een route die over de hele wereld gaat. Wijsheid is universeel en niet afhankelijk van een cultuur, religie of filosofie. Ieder mens heeft ook een bron van wijsheid: de ervaring. 

Om met een kleine stichting zo'n groot plan te realiseren, hebben we op 21 juni 2015 een pioniersroute geopend van 136 kilometer rond de heuvels, moerassen, rivieren en oude bossen om Nijmegen. In drie jaar worden hier identiteit en basisrituelen van de Walk of Wisdom ontwikkeld. Met behulp van lokale partners willen we daarna vergelijkbare stukken ontwikkelen in andere landen om die uiteindelijk met elkaar te verbinden. 

Seizoenen van het Leven 

Eén van de belangrijkste rituelen van de Walk of Wisdom is Seizoenen van het Leven, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek. In dit boek vertellen bekende en inspirerende Nederlanders over een belangrijke levenservaring afgewisseld door gedichten en miniaturen (kleine schilderijen) rond universele thema's. Pelgrims die de route uitlopen, mogen een pagina insturen ter selectie voor toekomstige uitgaven.  

Meer over de symbolen en rituelen 
Meer over de inspiratie en achtergrond 
Belangstelling om pelgrim te worden? Kijk hier.

Afbeelding: Constellatie, de reis door Marjoke Schulten in Seizoenen van het Leven

Foto wandelaar Dijk: Bart Kouwenberg

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Vrienden- en engelencampagne 2017