Gast heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

SEPT
19

"Laat je maskers vallen, toon je ware gezicht" (Huib Wijtenburg, pelgrim 999)

Met prachtige muziek en liederen werden wij op zaterdag 17 december 2016 uitgeleide gedaan op onze pelgrimstocht.

Bij het vertrek uit de Stevenskerk sprak ik het volgende gedicht uit:                                                     

Labyrint

Heb je het verlangen om te dwalen

in je eigen labyrint

Van buiten naar binnen

Ben je nieuwsgierig

wat je daar vindt?

Door met lezen
SEPT
14

Valkhofvereniging en Walk of Wisdom bekrachtigen hun samenwerking

De vertrekceremonies van pelgrimsroute de Walk of Wisdom worden voortaan gehouden in de Nicolaaskapel van de Valkhofvereniging in het Valkhofpark in Nijmegen. Na een proef van enkele maanden bekrachtigden beide partijen de samenwerking met de overhandiging van een startpakket voor de pelgrimsroute. 

Voorzitter Rob van Bruggen van de Valkhofvereniging kreeg deze uit handen van Manja Bente, medeontwikkelaar van de Walk of Wisdom. De Stevenskerk blijft het begin- en eindpunt van de route.

...
Door met lezen
SEPT
08

"Het was niet zomaar een wandeltocht" (pelgrim Ieke Witteveen)

In het voorjaar van 2017 wordt mijn veerkracht op de proef gesteld en ik besluit dat ‘t nu het moment is om de Walk of Wisdom te gaan lopen, een pelgrimsroute in Nederland die symbool staat voor de weg naar binnen op zoek naar zin en betekenisgeving. 

Omdat ik van kamperen houd, bivakkeer ik op een camping in de regio en 7 augustus loop ik, samen met een vriendin die me op het spoor van deze route zette, de eerste etappe vanuit de Stevenskerk door de Ooijpolder naar Beek-Ubbergen. Tien dagen en 136 kilometer later ben ik terug op dezelfde plek en sluit ik, heel passend bij mijn stemming van dat moment, de route af met een hapje en een drankje in eetcafé De Hemel, genietend van heerlijke jazzmuziek.

Door met lezen
SEPT
05

In stilte van Malden naar Nederasselt

Wat bijzonder: 22 pelgrims liepen afgelopen zondag zo'n vijftien kilometer in complete stilte met elkaar van Malden naar Nederasselt.

Het was een fijne vijfde wandeling in de reeks 'De Walk of Wisdom in een jaar rond'. Patricia Akkermans en Lidy van Lie Peters begeleidden de groep. Patricia leidde het thema 'Innerlijke vrede' in. Lidy las een aantal mooie teksten voor.

Door met lezen
AUG
29

De Volkskrant over de weg naar inkeer voor iedereen

En weer een mooi verhaal over de Walk of Wisdom: vandaag in de Volkskrant. Journalist Mac van Dinther loopt een stuk van de route en laat pioniers Damiaan Messing en Manja Bente aan het woord.

...
Door met lezen
AUG
25

Thema-avond op 5 september over lopen met verlies

"Dit is het pad van de pelgrim 
de weg die wij moeten gaan 
dit is het voetspoor dat wij volgen 
het voetspoor van haar naam"
André Leijssen

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom en het Marikenhuis organiseren dinsdag 5 september een avond over het thema 'Lopen met verlies'. Hoe kan het wandelen van een pelgrimsroute helpen om weer 'heel' te worden na een ernstige ziekte of het verlies van een dierbare?

De avond is in het Marikenhuis, het inloopcentrum voor mensen geraakt door kanker, aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Door met lezen
AUG
24

Stiltewandeling op zondag 3 september met als thema ‘Innerlijke vrede’

De Walk of Wisdom in een jaar rond

‘Innerlijke vrede’. Dat is het thema van de vijfde begeleide stiltewandeling. Zondag 3 september om 10.30u start deze wandeling vanuit Malden in een serie van tien: de Walk of Wisdom in een jaar rond. De route gaat over een kleine 15 kilometer van de Walk of Wisdom en eindigt in Nederasselt.

De wandeling is in stilte m.u.z. van de pauzes. Patricia Akkermans van praktijk voor natuurgeneeskunde Dankh en Lidy van Lie Peters begeleiden de wandeling en leiden het thema in.

Door met lezen
AUG
21

'In ongeborgenheid gaan nieuwe deuren open' (Lucy van Norel, pelgrim 1011)

Hoe ontroerend om onder een haag zingende mensen door te lopen als start van het lopen van de Walk of Wisdom… En het is een grote haag van mensen: mijn vertrek is de afsluiting van een feestelijk samenzijn ter gelegenheid van het vertrek van de 999e pelgrim van dit geweldige initiatief! 

Daags voor mijn vertrek lees ik een gedicht waarin ik geraakt word door een zin

...
Door met lezen
AUG
17

Al meer dan 1.500 pelgrims voor de Walk of Wisdom

Begin deze maand passeerde pelgrimsroute de Walk of Wisdom het aantal van 1.500 geregistreerde pelgrims. Zo'n twee jaar na de opening van de eigentijdse route weten steeds meer mensen het 'pad van je eigen wijsheid' te vinden.

Kwamen de pelgrims het eerste jaar vooral uit de regio, nu komen ze uit het hele land. De route voert door twee landen, drie provincies en elf gemeenten.

Door met lezen
AUG
14

Vertrekceremonie 19 augustus met bijzondere zang en teksten

Dat wordt ongetwijfeld weer een bijzondere vertrekceremonie aanstaande zaterdag 19 augustus in de Valkhofkapel in het Valkhofpark in Nijmegen.

Ceremoniemeester is Lidia van Engeland.

Pelgrim Marlou Elsen vertelt over haar tocht: ze liep de route in april verdeeld over tien etappes waarbij ze zo'n 25 mensen uitnodigde die voor haar belangrijk zijn om een deel mee op te lopen.

En Dineke De Velde Harsenhorst zingt de nieuwe versie van haar lied De Pelgrim. De tekst herschreef ze na het afronden van haar eigen Walk of Wisdom.

Door met lezen
AUG
11

Mooi interview op radio 1 met Manja en Damiaan over de Walk of Wisdom

Damiaan Messing en Manja Bente, pioniers van de Walk of Wisdom, vertelden donderdagavond voor de radio in het programma 'Langs de Lijn en Omstreken' over het ontstaan van de pelgrimsroute rondom Nijmegen en het bijzondere van pelgrimeren. Damiaan: "'Betekenis' is een sleutelwoord in de Walk of Wisdom."

Door met lezen
AUG
08

Grote drukte op het pelgrimsbureau

De derde editie van de routegids van de Walk of Wisdom is verschenen. Door de artikelen onlangs in dagblad Trouw en tijdschrift Genoeg schoot de verkoop van de startpakketten omhoog.

Het pelgrimsbureau was tijdelijk uitverkocht. Hierdoor moest Manja Bente hard aan het werk om nieuwe pakketten te maken.

Door met lezen
JULI
27

"Een roodborstje brengt mij weer op het spoor" (José Rasenberg, pelgrim 954)

José Rasenberg verloor haar vader op jonge leeftijd. Zijn grootste hobby was vogeltjes kweken om hoge punten te scoren op de jaarlijkse tentoonstelling in het dorp.

Op haar tocht moest José net als altijd bij elk roodborstje dat zich in haar buurt bevindt aan haar vader denken.

Door met lezen
JULI
24

‘Mijn belangrijkste leerpunt: ik mocht stoppen van mezelf’ (pelgrim Ans van de Leemkolk)

Op 18 maart 2017 vertrok ik vanaf de Valkhofkapel in Nijmegen. Mijn doel: in vier dagen The Walk of Wisdom lopen met een rugzak ter voorbereiding van mijn wandeling van Porto naar Santiago!

Door met lezen
JULI
20

Dagblad Trouw over 'Wandelen om wijs te worden'

 

"Wetenschappers vergelijken een pelgrimsroute met een leeg schip. De symbolen en de route vormen het schip. De pelgrims vullen die met betekenis."

Dagblad Trouw publiceerde een uitgebreid artikel over de Walk of Wisdom.

Door met lezen
JULI
11

Lopen in vertrouwen (pelgrim Wil Kouwenberg)

 

‘Het universum regelt de details’ is een van de zinnen die ik meedraag in mijn leven. Ook gedurende mijn Walk of Wisdom.

Een cadeau aan mezelf uit dankbaarheid dat ik weer kon lopen na een heftige periode van veel complicaties na een val. Maar ook de behoefte deze walk te lopen als respect en eer aan mijn leven, mijn leven precies zoals het was en is.

Door met lezen
JULI
06

Kan een pelgrimsroute helpen om 'heel' te worden? En hoe dan?

Kan het lopen van een pelgrimsroute zoals de Walk of Wisdom helpen om weer 'heel' te worden na een ernstige ziekte als kanker? Of na het verlies van iemand van wie je houdt? En hoe dan precies?

Wie heeft daar ervaring mee? 

Samen  met het Nijmeegs Marikenhuis houden we dinsdag 5 september (aanvang 19:00 uur) een oriëntatieavond over dit onderwerp.

Door met lezen
JUNI
28

Meanderend leven (door Joska van der Meer, pelgrim 786)

Als kind leerde ik een prachtig woord: meanderen. Het beekje waar we met blaadjes een bootjesrace speelden, slingerde met scherpe bochten door het bos. Om te winnen, moest je blaadje terecht komen in de snelle stroom van de buitenbochten. Als je pech had, kwam het terecht in het bijna stilstaande water in de binnenbocht of nog erger het dreef op de oever. “Die bochten noemen ze meanderen”, vertelde mijn moeder. “In veel grote rivieren halen ze die bochten eruit, dan kunnen de schepen sneller doorvaren.”

Eén stroom

Tijdens de Walk of wisdom dacht ik vaak aan dit mooie mijmerende woord meanderen. Bij beekjes, op de slingerende dijkjes met heel in de verte die rechtgetrokken rivier of de nieuwe kaarsrechte dijk.

Door met lezen
JUNI
23

Nieuwe veter en nieuw startringetje voor herhaalpelgrims


Ben jij een herhaalpelgrim? 

(of heb je wellicht iets verloren van je startpakket)

Als je de Walk of Wisdom nog een keer wilt lopen, kun je een nieuwe veter aanschaffen. Je kunt bovendien een nieuw startringetje (zonder nummer) kopen met daarop het symbool van onze route ingegraveerd.

Door met lezen
JUNI
20

Schrijf of teken iets in één van de twee logboeken onderweg als je zin hebt

Vind je het leuk om tijdens of aan het eind van de Walk of Wisdom iets te schrijven of tekenen naar aanleiding van je pelgrimstocht?

Op twee plaatsen op de route liggen nu logboeken.

In een bijzonder Mariakapelletje tussen Alverna en Nederasselt aan de Boskant ligt het kleine boek. Sjaak en Annie van Rossum bouwden het kapelletje in 2010 samen met vrienden. Het is halverwege de route en dat biedt een extra mooi moment voor bezinning.

Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017