Damiaan is pionier van de walk of wisdom en schrijft soms stukjes onder de naam Doeka. Meer over Damiaan

SEPT
14

Kwestie van verdieping

Kwestie van verdieping

"Diepgang ontstaat wanneer je jezelf gaat voelen, dat is iets heel anders dan over jezelf nadenken". Lidia van Engeland.

Zondag 17 september verzorgt Lidia van Engeland met Monica Wagner de muziek voor onze maandelijkse vertrekceremonie. Lidia heeft de ceremonies mee ontwikkeld en was al een paar keer ceromoniemeester. Ze heeft een eigen coachingsbureau en begeleidt mensen via het Questie Consult, een kort loopbaan traject waar je aan de hand van vijf vragen een kwestie onderzoekt die op dit moment een grote invloed heeft op je leven. Een kwestie die vaak onder de oppervlakte ligt.  

...
Door met lezen
SEPT
13

Een filmende pelgrim uit Bunschoten


Jaap Bunk van RTV Bunschoten is de Walk of Wisdom aan het lopen en maakt van elke etappe een korte film. Bekijk hier zijn eerste film en abonneer je op zijn youtube kanaal RTV Bunschoten als je ook de andere wilt zien!

Door met lezen
SEPT
09

Ook nieuwe Heumense burgemeester ambassadeur

Ook nieuwe Heumense burgemeester ambassadeur

De sinds mei 2017 aangetreden burgemeester van Heumen Marriët Mittendorff is ambassadeur geworden van de Walk of Wisdom. 

Mittendorff is opvolger van Paul Mengde. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van het dorp Heumen. De Walk of Wisdom gaat door deze gemeente bij Malden (o.a. Heumensoord) en Overasselt (Hatertse Vennen).  

...
Door met lezen
AUG
31

Vrede: wie je bent is soms vaag

Vrede: wie je bent is soms vaag

“Diepgang betekent voor mij verder kijken dan wat zich oppervlakkig aandient, voorbij de eerste laag van de actualiteit en het ABC van je routines, naar een taal die je misschien niet kent.” Patricia Akkermans

Zondag 3 september begeleidt Patricia Akkermans met Lidy van Lie Peters een stiltewandeling in de serie 'de Walk of Wisdom in een jaar rond.' Patricia heeft een eigen praktijk: Dankh, praktijk voor Natuurgeneeskunde en Life Coaching.

...
Door met lezen
AUG
31

Deze pelgrim is wel heel eigenwijs!

Deze pelgrim is wel heel eigenwijs!

En begon een eigen route...

In mei vorig jaar werden Manja en ik enthousiast benaderd door Wilco Kruijswijk uit Amersfoort. Wilco had de route gelopen met zijn vrouw en wilde kijken of hij ons kon helpen. Ook zag hij samenwerkingskansen via zijn “Ministerie van Geluk en Welbevinden.” 

In de zomer van 2016 kwam het er van: Wilco en ik gingen een stuk lopen. Wilco bleek een goede baan te hebben bij een onderzoeksbureau; werk dat hij beschouwde als hobby. Zijn vrije tijd besteedde hij aan zijn Ministerie van geluk en welbevinden, voor hem zijn "echte baan". Hij voelde een verantwoordelijkheid om geluk en welbevinden in de wereld te verspreiden. Gelukkig bracht hij dit met een knipoog.

...
Door met lezen
AUG
20

Een pure tocht

Een pure tocht

"Zo weer thuis van een geweldige wandeling.
De walk of wisdom.
136 km door en rond Nijmegen.
Wat een mooie route, zo divers.
Heuvels, heide, uiterwaarden, beekjes, velden, bossen, liefde, rust, stilte, alles komt er in voor.

Dankbaar aan mij zelf dat ik dit heb gedaan, ook dankbaar voor de organisatie jullie hebben iets heel moois neergezet.  
De indrukken die ik opgedaan heb, zitten in mijn hart en ziel. Daarom heb ik geen foto's gemaakt. Dus ga zelf deze ervaring aan, om te ervaren hoe mooi het is."

...
Door met lezen
AUG
10

Vuurbol Wijchen: een nieuw pelgrimsritueel?


Deze winter werden we benaderd door Ine van Gaalen van keramiekatelier Terrazul in Wijchen. Ze was zich aan het voorbereiden om de Walk of Wisdom te lopen en zag dat de route langs haar atelier ligt. Daar heeft ze een 'wensvuurbol' waar mensen een wens of andere gedachte aan het vuur kunnen toevertrouwen. Zou dat misschien een mooi ritueel kunnen zijn voor pelgrims?

Nu zijn Manja en ik voorzichtig als het gaat om de invulling van de route met nieuwe symbolen of gebruiken. We willen graag de rust en ruimte behoeden en de route niet volgooien met allerlei dingen die je moet doen. Dan wordt de Walk of Wisdom voor ons te veel een kermis waar je dingen beleeft die anderen voor je aanbieden, in plaats van dat je je eigen binnenwereld in stapt.

...
Door met lezen
AUG
08

Onze jongste pelgrim: Agnes (6 jaar)

Onze jongste pelgrim: Agnes (6 jaar)

Boswachter Ellen Luijks (Natuurmonumenten) loopt deze week de Walk of Wisdom met haar dochter Agnes. Ze is de jongste pelgrim die onze route loopt: 6 jaar!

Omdat kinderen toch een beetje de wijsheid hebben, kost hun startpakket €15,- i.p.v. €27,50 (meer). 

...
Door met lezen
JULI
12

Pelgrim maakt korte film over Walk of Wisdom


Leonie van den Schoor schreef zich in als pelgrim 205 en besloot een korte film over de route te maken. Ze heeft een eigen productiebedrijf Stukproducties.nl en bood ons de film aan met op de achtergrond het instrumentaal Takk til Ingunn van Ben Dirks en Helma Mollenkamp.

...
Door met lezen
JULI
11

Uit liefde voor de aarde

Uit liefde voor de aarde

De mate waarin je je hebt laten inspireren in je leven - dat is wijsheid volgens mij. Lidy van Lie​ ​Peters.

Lidy van Lie Peters is een van de markeerders van de Walk of Wisdom. In juni gingen we samen een paaltje zetten bij de Mookerhei aan de vooravond van een stiltewandeling over 'vieren'. 

...
Door met lezen
JULI
09

Let op : Vierdaagse komt eraan!

Let op : Vierdaagse komt eraan!

In de week van maandag 10 juli tot en met vrijdag 14 juli is ons begin- en eindpunt de Stevenskerk gesloten in verband met het opbouwen voor de Vierdaagse Feesten. Je kunt wel aanbellen bij Stevenskerkhof 64 tussen 11 uur en 4 uur en vragen naar Rens.

In de Vierdaagse week zelf (15-21 juli) is het erg druk rondom Nijmegen en kun je vermoedelijk geen slaapplaatsen vinden. Je kunt het natuurlijk gerust proberen: een beetje eigenwijs zijn, is soms best leuk!

...
Door met lezen
JULI
02

Een kleine pelgrimage rond Nijmegen

Een kleine pelgrimage rond Nijmegen

"In God geloven hoeft niet meer en ook het doel doet er eigenlijk niet toe. Wat beweegt moderne pelgrims dan om op weg te gaan?" Het tijdschrift Genoeg wijdde haar zomernummer aan 'het kleine pelgrimeren' en besteedde daarbij uitgebreid aandacht aan de Walk of Wisdom.

Genoeg stond vroeger bekend onder de naam de Vrekkenkrant en gaat over gelukkig zijn zonder almaar meer te willen hebben en consumeren. Het idee om een pelgrimage dichtbij huis te zoeken in plaats van in een ver land, werkte het blad uit met vier verschillende vormen van 'kleine pelgrimages' in Nederland.

...
Door met lezen
JUNI
11

Jachtslot Mookerheide dicht - vogelkastje met ringetjes

Jachtslot Mookerheide dicht - vogelkastje met ringetjes

Jachtslot Mookerheide is sinds begin dit jaar gesloten. Spijtig, want het was een van de twee halteplaatsen waar pelgrims hun vogelringetje ophaalden voor de gemeente Mook. De andere plek is 't Zwaantje. 

Van beheerder Natuurmonumenten mochten we een vogelkastje ophangen bij de schuur van het Jachtslot. De schuur staat tegenover de kassen in het laantje naar het Jachtslot. In het kastje zitten de ringetjes: pak er dus gerust een uit (als er geen vogel in gaat broeden tenminste...)

...
Door met lezen
MEI
30

Royalties spelden kwijtgescholden

Royalties spelden kwijtgescholden

Pelgrim is het gezicht van de Walk of Wisdom en ontworpen door Huub en Adelheid Kortekaas. We mogen het symbool - of zoals de kunstenaars het liever noemen 'icoon' - kosteloos gebruiken. We betalen alleen een kleine vergoeding over de spelden in onze startpakketten. 

De royalties over de eerste 999 spelden zijn ons nu kwijtgescholden. Een steuntje in de rug voor de Walk of Wisdom die draait op de inzet van vrijwilligers en financiering via startpakketten en donateurs. Wil je ons ook een steuntje in de rug geven, kijk dan naar onze vrienden- en engelencampagne (link). Merci!

...
Door met lezen
MEI
23

Wijsheid komt als er verbinding is

Wijsheid komt als er verbinding is

Een van onze hartelijkste gastadressen is die van Ryon Groenen in Mook. Pelgrims kunnen er voor een vrijwillige vergoeding overnachten ('donativo').   

Ryon haalt pelgrims meestal op bij het bankje op de Mookerschans: een heuvelig stukje hei omzoomd door bomen. Van het bankje naar haar huis is het een paar honderd meter. Het gastenboek staat vol met uitroeptekens en hartelijke woorden voor haar gastvrijheid en openheid. Grappig: een pelgrim dankt haar voor de tip hoe je een das breit zonder dat ie krult...

...
Door met lezen
MEI
14

Mooie (en lovende!) analyse van onze vertrekceremonie

Mooie (en lovende!) analyse van onze vertrekceremonie

Esther Zawiolkowski schreef een mooie analyse van onze vertrekceremonie voor de celebrantenopleiding van de Universiteit van Humanistiek. Ze noemt de ceremonie "een voorbeeld van mooie ritueelgeving". Lees haar werkstuk via deze link (download)

Ik vond het een mooi vormgegeven ritueel. Doordat elementen uit de pelgrimsroute terugkwamen (het onderwerp kiemkracht, het symbool pelgrim, de overwegingen van de pelgrims, het uitspreken van een intentie voor de pelgrimsroute) vormde het een geheel, een eenheid. Er hing ook een speciale sfeer; we waren inderdaad even weg uit het alledaagse. Esther Zawiolkowski.

...
Door met lezen
MEI
10

Het getijdenboek is af!

Het getijdenboek is af!

De unieke uitgave van ons pelgrimsgetijdenboek is af

Seizoenen van het Leven verscheen bij onze opening in 2015. In het boek staan verhalen van o.a. Tommy Wieringa en Herman Wijffels over een belangrijke levenservaring èn 40 reproducties van kunstwerken. De originelen van deze kunstwerken - de miniaturen - zijn nu samen met de verhalen gebundeld tot één bijzondere uitgave. Aan het boek is meer dan anderhalf jaar gewerkt door vormgevers Anne Louman en Petra van Bloemendaal.

Het boek wordt ons op 27 mei cadeau gedaan door de uitgevers Theo van Stiphout en Sytske Zwart van Intermedi-Art Kunstzaken. Voorwaarde is dat we het vóór 2020 verkopen voor tenminste €15.000,- en een regeling treffen voor expositie in de Stevenskerk. Als het lukt, mogen wij en de kerk de opbrengst verdelen. Lukt het niet, dan gaat het boek naar de privé-collectie van de uitgever. 

...
Door met lezen
MEI
06

"Als de regens om je oren slaan..."

"Als de regens om je oren slaan..."

Het thema van onze stiltewandeling morgen is geborgenheid (meer). Ik vroeg redacteur Lucy Holl wanneer ze dat ervaart.

'Geborgenheid ervaar ik op heel uiteenlopende manieren. Als ik samen ben met mensen die op dezelfde golflengte zitten bijvoorbeeld. Of als ik in alle stilte kan werken aan verhalen. Als ik in mijn bed stap en weet dat ik veilig ben die nacht (terwijl zo veel mensen op de vlucht zijn). 

...
Door met lezen
MEI
02

De wijsheid van de kleine vragen

De wijsheid van de kleine vragen

Ik ga tegenwoordig bij afspraken het liefste op de Walk of Wisdom wandelen. Het lopen maakt het contact vrijer, het gespreksonderwerp ligt letterlijk onder onze voeten en ook bij kleine afstanden is er genoeg tijd voor twee vragen die mij bezighouden: wat is wijsheid en wanneer krijgt je leven diepgang?  

Anderhalve week geleden had ik een wandelgesprek met Ivan Beemster. Ivan heeft een goed lopend bedrijfje in online marketing (lijndiensten.com) en wil ons helpen bij de website. Hij liep de route zelf in 2016 en we spraken af om vanaf de Stevenskerk de eerste en laatste kilometer van de weg te lopen via het nieuwe Nijmeegse eiland met die prachtige naam: de Spiegelwaal.

...
Door met lezen
APR
23

Stiltewandeling 7 mei: thema 'geborgenheid'

Stiltewandeling 7 mei: thema 'geborgenheid'

Het thema voor de tweede stiltewandeling is bekend: geborgenheid.

Zondag 7 mei is om 10.45u vanuit Beek de tweede stiltewandeling in een serie van tien: de Walk of Wisdom in een jaar rond. De route gaat over 14 kilometer van de Walk of Wisdom en is in het begin naar Nederlandse begrippen flink klimmen en dalen.  

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017